Účast na X. ročníku Memoriálu ZVV...(29.8.2014)

Ve dnech 27. – 29. 8. 2014 byl Klubem výsadkových veteránů Jindřichův Hradec organizován X. ročník Memoriálu zakladatelů výsadkového vojska gen. Karla Palečka, gen. Rudolfa Krzáka, plk. Josefa Černoty a vynálezce padáku Štefana Baniče ve sportovních disciplínách. Náš klub se samozřejmě aktivně účastnil a do tohoto sportovního klání nasadil dvě družstva.
1. družstvo ve složení: kol. František Chudý, Jaroslav Kovář a Milan Chovanec,
2. družstvo ve složení: kol. Michal Mucha, Jozef Struhár a Jaroslav Spáčil.
Soutěž sestávala z pěti disciplín a to 2 x ve střelbě ze vzduchovky, kde jedna byla mířená střelba a druhá na sklopné terče. Dalšími disciplínami byly - hod granátem na cíl, šipky a poslední disciplína byla náročná na fyzickou připravenost, pro nás již známý veslařský trenažér.
V jednotlivcích se nejlépe umístili:
- kol. Jaroslav Kovář, který si odnesl pohár za 1. místo v hodu šipek.
- kol. Jozef Struhár, vybojoval 3. místo na veslařském trenažéru.
Celkově se v jednotlivcích nejlépe umístil Jozef Struhár, který zazářil celkovým 3. místem. V družstvech jsme pak z 18 soutěžních družstev obsadili 2. a 4. místo. Putovní pohár nám opět unikl, tento získal klub organizující X. Memoriál – Jindřichův Hradec, kterému pohár předal KVV Prešov. Poháry a medaile předával předseda KVV J. Hradec kol. Petr Čejka, velitel 44. lmpr, starosta města J. Hradce, jinak i člen KVV J. Hradec, a NGŠ arm. gen. ing. Petr Pavel, MA.
X. Memoriál nebyl vyplněn pouze sportovním kláním. Byly zde k zhlédnutí i další akce, které zpříjemnily pobyt nejen soutěžících, ale i ostatních členů KVV z ČR i SR.
1. večer obohatil volný čas strakonický dudák svým výrazným zpěváckým projevem a pro nás zvláště zajímavou hrou na dudy. Následně program večera zpříjemnil svým vystoupením brněnský soubor „ONDRÁŠ“.
2. večer nás poctila svým vystoupením, hrou ke zpěvu i k tanci, country skupina. Krásné bylo zakončení kulturního vystoupení zajímavým, barevným i hlučným ohňostrojem.
V průběhu setkání jsme měli možnost prohlédnout si krásné město Jindřichův Hradec s jeho hezky upraveným náměstím, zajímavými památkami i jednou zvláštností, která oplývá svou jedinečností nejen v ČR, ale i v Evropě. U sv. Floriána aqua show, doporučuji navštívit a zhlédnout.
Impozantní výstavkou na plošných tablech, byla výstava fotografií začátků výstavby 2. čs. parabrigády, přes poválečný vývoj výsadkových vojsk až po současné období činnosti výsadkových jednotek v Prostějově, Chrudimi i J. Hradci.
Při příležitosti udělování ocenění ze soutěžního klání, byly uděleny i pamětní odznaky a medaile sourozencům Krzákovým, synovi a dceři gen. Rudolfa Severina Krzáka, zakladatele výs. jednotek.
Naším členem KVV kol. Michalem Muchou, byla předána medaile za Občanské sdružení „Červené barety“ paní Miroslavě Holubové, dceři legendárního velitele partyzánské skupiny „Jan Sladký Kozina“ por. Vasila Kiše.
Celé setkání a sportovní akce byly předsedou KVV J. Hradec kol. Petrem Čejkou, dalšími organizátory KVV a 44. lmpr. J. Hradec velmi dobře připraveny a řízeny. Náročné bylo zabezpečení ubytování ve stanech, kde sice vznikly některé problémy, ale byly záhy odstraněny. Vynikající bylo stravování zabezpečené v jídelně 44. lmpr.
Mimo soutěžních družstev našeho klubu se X. Memoriálu účastnili: kol. Maruška a Jindřich Staří, Dana a František Lejskovi, Maruška a Viktor Jeremiášovi, kol. Věra Kořínková, Božena Jáhnová a samozřejmě předseda našeho klubu kol. Jindřich Čtverák.Zvláštní poděkování patří Statutárnímu městu Prostějov, díky jehož finanční podpoře jsme se mohli zúčastnit této významné společensko - sportovní akce.
Celkový dojem ze setkání kolegyň a kolegů v Jižních Čechách, kde se uskutečnil X. Memoriál, je velmi dobrý. Poděkování patří předsedovi KVV J. Hradec kol. Petru Čejkovi a celému organizačnímu týmu. kol. František Chudý