29. ročník výstupu na Slemä

 Tuto akci pořádal Klub vojenských výsadkárov Žilina ve spolupráci s ostatními kluby ze Slovenska. Akce má velkou tradici a konala se každý rok. Za každého počasí. Organizátoři připravili pro účastníky akce, kterých bylo 43, bohatý program. V sobotu ráno 14.10. odjeli autobusem k Liptovskému Mikuláši, kde na vojenském hřbitově Háj uctili památku položením kytic a věnců vojákům, kteří položili život ve 2. SV, včetně rozsvícení svícnů u příslušníků 2. čspdb.

Po tomto aktu se účastníci zájezdu přesunuli autobusem pod horu Slemä, kde je do sedla přiblížily blíž k vrcholu dvě nákladní auta. Odtud však všichni museli absolvovat trasu v náročném terénu s velkým převýšením již po svých. Všichni, kdo se rozhodli vystoupat na vrchol Slemä, toho dosáhli. Zde příslušníci klubů vojenských výsadkárov SR instalovali vrcholovou knihu a všichni uctili památku příslušníků 2. čspdb, kteří zahynuli pádem letadla dne 13.10.1944. Výsadkoví veteráni založili novou tradici – skupinové focení do půl těla svlečeni s baretem na hlavě. Sestup z vrcholu byl pro většinu náročnější. Odtud pokračovali do Mýta pod Ďumbierom, kde bylo pro účastníky zabezpečeno ubytování včetně společné večeře a ranní snídaně.

Po snídani odjeli veteráni k památníku 2. čspdb do Krpáčova. Zde opět uctili položením kytic a věnců památku příslušníků 2. čspdb. Za 2. SV zde bylo velitelství 2. čspdb. 

DSC_0214jpg

Cestou zpět do Žiliny byla ještě jedna zastávka, a to v obci Nemecká. Navštívili památník, který připomíná tragickou událost z ledna 1945, kde od 4.1. do 11.1 nacistická jednotka ve spolupráci se slovenskými Pohotovostními oddíly Hlinkovy gardy spáchala masové popravy stovek obětí.

Michal Mucha

P.S. Ostatní fotografie M.Muchy můžete zhlédnout na:

https://eu.zonerama.com/MichalMucha/Album/10501530?secret=C40MKQrVs2UuSWCIk2i2XcnSV