Informace ze dne 13.4.2019

Bernartice 5. dubna 2019

Stalo se krásnou výsadkářskou tradicí připomínat si významná výročí svých zakladatelů setkáními, která zdůrazňují jejich význam i po letech, kdy už nejsou mezi námi. Tak se v Bernarticích u Písku setkaly delegace klubů z Prahy, Písku, Tábora, Klatov, Plzně a Jindřichova Hradce. V pátek 5. 4. si přítomní, společně s místními obyvateli, připomněli památku generála Rudolfa Severina Krzáka, 105. výročí narození a tragický osud jeho druha parašutisty Rudolfa Hrubce.
Setkání na radnici městyse bylo využito také k vyznamenání členů klubů, navržených předsedy k ocenění jejich práce. Klub výsadkových veteránů z J. Hradce, odměnil oceněné pamětním odznakem k výročí narození generála R. S. Krzáka. Delegace se u domu rodiny Krzákových zastavila u pamětní desky připomínající tragický osud nejen rodiny, ale i občanů Bernartic.
Poté se veteráni shromáždili na hřbitově, aby položili věnce a kytice u hrobu občanů městyse, zavražděných německými okupačními orgány. Spolu s nimi jsou pochovány také ostatky pana generála. Starosta pan Pavel Souhrada připoměl přítomným skutečnost, že obec měl stihnout osud Lidic a Ležáků. Na závěr promluvil za výsadkáře předseda klubu veteránů z Jindřichova Hradce, aby zdůrazmil nutnost uchování památky lidí, kteří svou prací a obětí, umožnili současným generacím žít v míru a budovat svoji vlast.
Kolega Petr Čejka

P.S. Za KVV Prostějov položil věnec kolega Václav Kameník