Informace ze dne 15.10.2019

V noci ze 16. na 17. října 1944 byl v blízkosti Loun vysazen z letounu Douglas C-47 sedmnáctičlenný oddíl partyzánských organizátorů, složený ze sovětských partyzánů a příslušníků 2. čs. paradesantní brigády. Měl být vysazen na střední Šumavě a působit převážně na Chodsku, proto dostal název Jan Kozina.
Krátce po dopadu obou skupin parašutistů se rozhořel prudký boj, který přerostl v rozsáhlou protipartyzánskou akci nacistů. Naplnil se tragický osud zkázy výsadku. Jen pětici, s velitelem oddílu čs. por. Vasilem Kišem, raněným náčelníkem štábu mjr. RA Grigorijem Arsentěvičem Melnikem a třemi sovětskými parašutisty se podařilo probít. Vydali se na východ, cestou překonali řadu potíží a po delší době navázali v podhůří Železných hor kontakt s partyzánským výsadkem kpt. RA A. V. Fomina, Mistr Jan Hus. S jeho pomocí byla po konsolidaci zahájena organizátorská činnost. Postupně byla zformována partyzánská brigáda Jana Koziny (velitel G. A. Melnik), a na Chrudimsku partyzánský pluk Ludvíka Svobody (velitel Vasil Kiš).

Časně ráno, v sobotu 19. října 2019, odjede z Jindřichova Hradce do Loun autobus s veterány KVV gen. Rudolfa Severina Krzáka a dobere v Táboře kolegy ze sousedního KVV. Opět po pěti letech se zúčastníme rozsáhlejší vzpomínky, pořádané Městem Louny, k 75. výročí seskoku partyzánského výsadku Jan Kozina. Ta začíná v 10 hodin u památníku na Mělcích, kde také při pietním aktu uctíme památku tam padlých parašutistů.
V příloze pozvánka Města Louny na sobotu 19. října 2019.

Ing. Jaroslav Tošner, je autorem publikace Stalo se na Mělcích 1944, vydané Městem Louny, 2014. Pro účastníky bude na radnici po návratu z Mělců k dispozici 2. vydání této publikace. Též informoval, že komunikoval s Červenými barety Prostějov, pplk. v. v. Jindrou Starým. Přijedou opět ve dvou lidech a připravili podobný pamětní odznak Jana Koziny jako před pěti lety, tentokráte se stužkou a číslicí 75. Město Louny se těší na setkání s veterány v sobotu 19. října na Mělcích.

S pozdravem
Václav Kameník

P.S. Zájemci z KVV Prostějov o účast na pietním aktu si zajistí vlastní dopravu.

Pozvánka- Mělce.pdf  117.41kB