Informace ze dne 16.8.2019

Dodatečně se vracíme k putovní výstavě o gen. Moravcovi u příležitosti 124. výročí narození generála Františka Moravce. Výstava pojmenovaná “Život generála Františka Moravce” je k vidění v galerii Městského muzea a knihovny Čáslav do neděle 25. srpna.
„Letos jsme paní Anitě Moravec Gard předali čestné občanství in memoriam pro pana generála. Myslíme si, že tradice a hrdinství těchto lidí, kteří bojovali za vlast, za republiku, za svobodu je nutno si neustále připomínat a já si velice vážím návštěvy všech zde přítomných,“ řekl mimo jiné při zahájení vernisáže čáslavský starosta Vlastislav Málek.
Pořadatelem výstavy je Klub vojenské historie při Pionýrské skupině Výsadkáři 8280 Mladá Boleslav.Největší poděkování patří autorům z Pionýrské skupiny Výsadkáři 8280 Tomáši Mišlanovi a Davidu Lupáčovi. Ti kontaktovali příbuzné v ČR i USA, od kterých získali řadu neznámých materiálů, a výsledkem je tato putovní výstava.
Zdroj: https://kutnohorsky.denik.cz/kultura_region/putovni-vystava-o-generalu-moravcovi-byla-slavnostne-zah....
K zahájení výstavy bylo využito 124. výročí narození pana generála, který se narodil právě v tomto městě. Na řadě panelů, představuje rozhodující etapy života československého legionáře, zpravodajského důstojníka Československé armády, přednosty druhého oddělení Hlavního štábu, jehož jméno nese 601. skupina speciálních sil v Prostějově. Výstava je důstojnou připomínkou života a práce člověka vlastence, který celý svůj život pracoval pro svoji zemi.
Záštitu nad ní převzala 601. skupina speciálních sil z Prostějova, která je nositelem čestného názvu „Generála Moravce“. Výstavu dále podpořilo Ministerstvo obrany ČR, město Čáslav a Městské muzeum a knihovna.
Otevření výstavy se zúčastnili i kolegové z KVV Chrudimi, KVV Jindřichův Hradec, KVVV Praha.
Kolega Petr Čejka