Informace ze dne 18.3.2019

Dýšina 2019 - vzpomínka na brigádního generála Josefa Ereta

Patronem našeho 44. lehkého motorizovaného praporu, který je součástí 4. brigády rychlého nasazení, je generál Josef Eret. Tento důstojník, příslušník všech tří etap našeho národního odboje, je pohřben v malé obci jménem Dýšina, která leží nedaleko od Plzně. Každoročně se v polovině března vojáci praporu setkávají s rodinou a místními občany, aby uctili památku této významné vojenské osobnosti. Rovněž letos 15. března 2019 jsme se my, výsadkoví veteráni, spolu s našimi vojáky vydali na dlouhou cestu, abychom uctili jeho památku. Generál Eret zemřel v exilu ve Spojených státech před 46 lety. Jeho přání, aby byl k poslednímu odpočinku uložen ve své vlasti, se splnilo až v roce 1990.
Pietního setkání jsme se s našimi vojáky účastnili jako každoročně. Byli přítomni příbuzní několika generací z rodiny, starosta obce a také místní duchovní a kaplan našeho praporu. Zazněla vzpomínka na pana generála a jeho životní příběh z úst velitele praporu podplukovníka Igora Jaška. Byly položeny květiny na hrob a také zazněla tradiční vojenská večerka, státní hymna a čestná salva. Vojenský kaplan krátce uvedl několik myšlenek směřujících k oslavě významu života tohoto vojáka a vlastence. Shromáždění jsme využili k předání pamětního odznaku našeho klubu příslušníkům rodiny Eretovy. Celé shromáždění vyústilo v důstojnou vzpomínku na osobnost pana generála Josefa Ereta.
Cestou zpět se delegace na pozvání starosty obce Dýšina zastavila u místní školy a prohlédla si bronzovou sochu amerického generála George S. Pattona, velitele jednotek, které osvobodily západní Čechy v roce 1945.

Petr Čejka