Informace ze dne 19.4.2019

V noci z 24.- 25. března 1944 se podařilo 76 válečným zajatcům pomocí 110 metrového tunelu uprchnout z německého zajateckého tábora Stalag Luft III v Saganu, který byl určený pro letce RAF. Po odhalení útěku vyhlásila německá mašinérie rozsáhlou pátrací akci, při které byla větší část uprchlíků pochytána. Hitler zprvu nařídil pro výstrahu zastřelení všech, ale nakonec vydal rozkaz zastřelit „pouze“ 50 uprchlíků. Při pátrací akci byli v okolí Zlína zadrženi Thomas Gresham Kirby-Green, pilot 40. bombardovací perutě RAF a Gordon Arthur Kidder, navigátor 156.bombardovací perutě Royal Canadian Air Force . Oba byli při zpětné eskortě do Saganu dne 29.3.1944 ranou do týlu zavražděni v blízkosti kostela v Ostravě-Hrabůvce a jejich těla tajně zpopelněna v ostravském krematoriu.
Zde je nutno podotknout, že se jednalo o bezprecedentní válečný zločin, neboť článek 50 z ženevské Úmluvy o nakládání s válečnými zajatci ze dne 27.7.1929 a který Německo podepsalo jako první ze 47 států hovoří, cituji: Uprchlí váleční zajatci, kteří byli dopadeni dříve, než mohli dostihnout své armády, nebo se vzdálit z území obsazeného armádou, která je zajala, budou moci být potrestáni toliko disciplinárně.
Z popudu již zesnulého generála v.v. Zdeňka Škarvady, který byl v Saganu spoluzajatcem zavražděných pilotů, a plk. v.v. Jana Pavlíčka byl v r. 1993 odhalen pomník, který připomíná památku obou obětí.
A právě v den 75. výročí této události, dne 29. března tohoto roku, se konal u pomníku pietní akt s položením věnců a kytic. Přesně v 11.00 hod. byl akt zahájen přeletem dvou letounů Jas-39 Gripen, vojenská hudba z Olomouce zahrála státní hymny Velké Británie, Kanady a České republiky, následovaly proslovy organizátorů této vzpomínky.
Mezi hosty byli přítomni potomci obou letců, vdova po gen. Škarvadovi. Květiny k pomníku položili zástupci Svazu letců, Sdružení válečných veteránů, Českého svazu bojovníků za svobodu, zástupci velení letecké základny v Čáslavi v čele s jejím velitelem plk. ing Tománkem, zástupci Klubu policejních veteránů v Ostravě a zástupci státních správ a samosprávy. KVV Prostějov zde zastupoval náš člen kolega Jaroslav Vidmoch. Modlitbu v češtině a s přihlédnutím k přítomným potomkům obou letců i v angličtině přednesl vojenský kaplan kpt. Mgr. Waclawek.
Na závěr vzpomínky přítomné děti z blízké ZŠ U Haldy z Ostravy Hrabůvky vypustily balonky s názvy států těch všech letců, kteří byli po útěku ze zajateckého tábora zadrženi a zavražděni. Tato ZŠ má patronát nad údržbou tohoto pomníku, na což dohlížel v době své působnosti bývalý ředitel školy a rovněž bývalý příslušník prostějovského VÚ 8280 npor.v.v. PaedDr. Karel Sýkora.
Kolega Jaroslav V i d m o c h