Informace ze dne 20.3.2019

Výroční členská schůze Oblastného KVV SR Bratislava
Je dlouholetou tradicí, že se výroční členské schůze KVV v České i Slovenské republice konají za hojné účasti reprezentantů obou stran. Nejinak tomu bylo v únoru letošního roku, kdy se prostějovské výroční schůze zúčastnila, k naší velké radosti, delegace zástupců slovenských klubů. A tak bylo zcela samozřejmé, že na pozvání slovenských kolegů z Oblastného KVV Bratislava vycestovala v sobotu 9. března do Ivanky pri Dunaji početná delegace veteránů v čele s předsedou KVV PV kol. Františkem Stavným a jeho předchůdci kol. Řepkou a kol. Starým, doprovázeným manželkou. Sestavu doplnili členové výboru kol. Lejsek s manželkou, kol. Chudý a kol. Šlambor. Své zástupce na jednání samozřejmě vyslaly i některé KVV – Banská Bystrica, Trnava, Zlaté Moravce, Žilina a z naší strany Zlín a Holešov Chybět nemohly ani Červené barety, reprezentované kol. Muchou.
Dálnice byla v sobotu téměř bez provozu, občasný lehký deštík žádnou komplikaci způsobit nemohl, a tak jsme i bez navigace dorazili v předstihu do cíle, kterým byl sál místní střední školy. Přivítání se známými se neobešlo bez obligátní borovičky, hlad po cestě bylo možno zahnat dobrotami ze švédského stolu. Předání dárků, prezence a jednání mohlo začít. Za předsednickým stolem zasedli spolu s bývalým předsedou bratislavského klubu i vzácní hosté: plk. Alexej Klimov, zástupce vojenského a leteckého přidělence MO RF na Slovensku (mimochodem výsadkář), NŠ 5.pŠU Žilina pplk.Mgr. Ing. Pavel Švelka, zástupce svazu letců SR plk. Takáč a samozřejmě předseda KVV PV kol. Stavný
Zahájit se nemohlo jinak, než minutou ticha za kolegy a kolegyně, kteří nás opustili a odešli do výsadkového nebe.
74 členů a 47 přítomných hostů věnovalo z programu jednání největší pozornost zprávě o činnosti, která poměrně detailně zmapovala aktivity klubu v roce 2018 jak v oblasti klubové, sportovní, kulturní i společenské. Závěr ? Hodnocení veskrze pozitivní. Neméně zajímavý byl návrh plánu činnosti na letošní rok – ten předložený, mimochodem docela náročný, byl ještě doplněn na základě připomínek z pléna. Po přestávce byla naplánována diskuse a samozřejmě vystoupení hostů a předání čestných ocenění. Bývalý předseda bratislavského klubu kol. Hulín předal 4 oceněným členům klubů a některým hostům jejich medaile. Jako výraz úcty k přínosu k vojenského veteránského hnutí a vzájemné spolupráci, předal předseda KVV PV kol. Stavný medaili Za zásluhy kol. MUDr. Ivanu Hulínovi. „Príhovorov“ bylo „celkom veľa“ – od pozdravných, po oceňujících jedinečný fenomén veteránského hnutí. Kol. Stavný to ve svém příspěvku shrnul velmi fundovaně a poutavě. Červené barety zastupující kol. Mucha zaujal příspěvkem plným emocí, zvláště při vzpomínkách na některé starší kolegy a kolegyně.
Organizátoři nezapomněli ani na skutečnost, že den před konáním jednáním VČS jsme oslavili MDŽ, a tak se ženy dočkaly blahopřání a uznání po druhé. Oficiální program uzavřela výborná společná večeře zahájená slavnostním přípitkem šampaňského (z vlastní produkce kol. Laca Hrehu). Ta byla vhodnou předehrou k tomu, nač se všichni těšili – osobní výměnu názorů, zkušeností, vzpomínek na společně strávená léta (kdy zdraví ještě sloužilo), ale také, jak jinak, neodmyslitelné drby. Příjemný půlden u bratislavských kolegů pokračoval do pozdního večera při hudbě i dobrém pití, někteří se pak vraceli domu bohatší o výhry z hojné tomboly. Slovenští kolegové, díky za skvělé přijetí a brzy zase, na některé z akcí letošního roku, na shledanou!!!
Kol. Jaroslav Šlambor