Informace ze dne 20.6.2019

Anthropoid.
Tak jako každý rok i letos náš klub uctil památku hrdinů výsadkářů při pietním aktu v Resslově ulici a u památníku odboje v Dejvicích dne 18. 6. Piety se zúčastnilo 38 členů klubu z Prostějova, Holešova, Zlína a Olomouce. Samotné akci bylo přítomno několik set účastníků z řad občanů Prahy, ale v jejich řadách převyšovaly červené barety příslušníků jednotlivých klubů z Čech a Slovenska.
Samotná účast byla z části ovlivněna pohřbem gen. Čestmíra Hrbka, který probíhal ve stejnou dobu v Prachaticích.
Z významných osobností byli v Resslově ulici přítomni pánové Hamáček, Okamura a další významní hosté z řad armádních a společenských organizací. Za náš klub kytice ve státních barvách položili v Resslově ulici a v Dejvicích kolegové Chudý, Řepka a Bartko.
Poděkování patří všem přítomným a především velení 601. skss za poskytnutí přepravy
F.Lejsek

Na níže uvedeném odkazu můžete zhlédnout fotografie Jaroslava Kováře z KVV Prostějov z pietního aktu v Resslově ulici u příležitosti 77. výročí statečného boje čs. parašutistů.

https://www.zonerama.com/jardakov/Album/5392345

Boňov - Operace Spelter_2019_plakát.pdf  2.27MB

„Jsem Čech a Čecha nikdy nezradím.“
22.6.2019 si připomeneme 75. výročí popravy našich spoluobčanů, kteří poskytli pomoc parašutistům z výsadku Spelter
V Boňově ve 13 hodin bude ve směru na Lipník pietní akt zahájen seskokem parašutistů a přistáním vrtulníku, protože právě na seskok Spelteru u Kramolína navazuje příběh boňovských občanů. Plukovník Miroslav Svoboda velitel 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou, je rodákem našeho kraje a proto i on vzpomene na nelehké časy, ale i na statečnost obyčejných lidí, kteří nám jsou vzorem i dnes.
Až bude po seskoku, přejdeme k pomníku na návsi, kde pan starosta Karel Müller vzpomene na naše odbojáře a předá pamětní listy čestným hostům. Bude následovat státní hymna a kladení věnců. Kytici může přinést každý, kdo by chtěl poděkovat, máme opravdu za co být vděční. Uvědomila jsem si naplno svůj dluh až při návštěvě Ležáků a Lidic. Bez statečnosti Michala Kratochvíla, Františka Durdy a Františka Pelána by dnes Boňov neexistoval a ani já bych zde nebyla. V české republice bylo vypáleno do konce války 9 vesnic. Že jsme nebyli desátou, je díky nim, cítím velký závazek do budoucna, zachránit Boňov před likvidací – novodobým konečným řešením.
Kapela EPYDEMYE bude na návsi současně s průvodem, který hudebně doprovodí a volně naváže koncert pod širou oblohou.
V 15 hodin bude příležitost si poslechnout historika Vlastislava Janíka, který příběh zmapoval od seskoku parašutistů u Kramolína až k osvobození naší vlasti. Jeho 30tiletá badatelská práce je pro nás velmi významná. Ukazuje, že šlo o jeden z nejúspěšnějších výsadků.
U pomníku padlých, bude i čestná stráž v dobových uniformách a za její přítomnosti uctíme památku popravených boňovských občanů Michala Kratochvíla, Františka Durdy a Františka Pelána u jejich domovů.
Návštěvníci mají možnost, vidět autentické dokumenty, hodnotnou výstavku vojenské techniky a komunikovat s dobově oblečenými členy KVH 45 z Brna. V obci bude vojenské ležení, přislíbena je i výstava připomínající Stanleyho "Swede" Vejtasu – tento americký pilot v jednom dni sestřelil 7 japonských letadel, celkem jich bylo 10. Jeho dědeček Frank, který pocházel z Boňova, odešel do zámoří, protože byl z chudé početné rodiny.
Na tuto akci je zván každý, kdo má potřebu vzdát čest obyčejným lidem, kteří byli neobyčejně stateční. „Jen na vlásku visel život ruského legionáře Karla Nedvědického, jenž byl rovněž do všeho zasvěcen a jehož muži při všem trápení přece zatajili. Bylo by po něm zůstalo sedm sirotků s matkou vdovou.“ (citace kroniky kterou psal řídící Karásek)
Jak bychom se zachovali v jejich situaci? Je pro nás naše rodná vesnice, krajina a rodná vlast stále tak cenná? Bez takových vlastenců, bychom tady dnes nebyli a možná by už nikdo nemluvil česky, byli jsme určeni k likvidaci hned po Židech.
Za osadní výbor místní části Marie Kouřílková

Zájemci o účast na výše uvedené pietní akci dne 22.6.2019 s vlastní dopravou.