Informace ze dne 21.3.2019

Když jsem byl v říjnu 1969 jako voják základní služby (des.abs.) převelený do Prostějova k útvaru 8280 tušil jsem, že mě tam čeká zajímavý úsek života. S přesahem do současnosti. Po lékařské prohlídce se mnou des. Jaroslav Šlambor a kpt. Jaroslav Chromek zahájili příslušný výcvik. Asi jsem to zvládal úspěšně a za měsíc jsem měl za sebou seznamovací a další tři seskoky.
Tehdejší náš velitel plk. František Mansfeld byl touto „rychlostí“ dost překvapený a možná jako projev uznání mě nejen povýšil, ale taky mi věnoval pamětní medaili. Na líci je text
1944 – 1969 VÝSADKOVÁ VOJSKA ČS. LIDOVÉ ARMÁDY
a na rubu je stylizovaná postava výsadkáře před letadlem An-12.
Letos to může být aktuální „výročí“. V Jefremově vznikla 2. paradesantní brigáda (rozkaz č. 1 vydal velitel 2. čs.pdb. dne 19.1.1944). V Proskurově převzala 23.4.1944 vojenský prapor a pak se brigáda proslavila v Dukelském průsmyku a na Středním Slovensku. To bez ohledu na ztrátu své zástavy.
Považuji za vhodné a nutné vzpomenout vznik zmíněné 2. č e s k o s l o v e n s k é parabrigády neboli výsadkového vojska a jeho zánik nebo přeměnu. S úctou a s uznáním přece čteme a vídáváme zprávy o současných chrudimských a prostějovských výsadkářích.
Okolo srpna 2018 byli vzpomínáni výsadkáři v Holešově a sledujeme zprávy o budoucím novém výsadkovém útvaru (?). Proto by měli být připomínáni věcně i naši výsadkáři z předmnichovské republiky, z Velké Británie i ze SSSR. Takovéto „75. výročí vzniku výsadkového vojska“ je přece významné jubileum. A taky připomínám – výsadkářské tradice a službu výrazně připomíná několik Klubů výsadkových veteránů v ČR i ve SR.

PaedDr. Karel Sýkora, npor.v.v.,
1969/1970 příslušník VÚ 8280 Prostějov