Informace ze dne 22.9.2017

Za krásného podzimního rána, se na vojenské střelnici Lomy u Kunžaku na Jindřichohradecku, setkala družstva střelců reprezentující různé složky branných organizací a také vojáků AČR. Střelecké kluby z posádek Praha, Havlíčkův Brod a Jindřichův Hradec, tak obnovily dříve tradičně pořádanou mezinárodní střeleckou soutěž o putovní pohár předsedy Svazu důstojníků a praporčíků v záloze Armády České republiky.
Střílelo se s nově zavedenými puškami Bren II a pistolemi vz. 75. Přesto, že většina střílejících, zejména starší generace, nové zbraně držela v ruce poprvé, bylo dosahováno dobrých výsledků. Také proto bylo velkým překvapením vítězství družstva Klubu výsadkových veteránů z Jindřichova Hradce. Všestranným logistickým zabezpečením soutěže a její organizací se potvrdila tradiční součinnost a spolupráce mezi klubem a 44. lehkým motorizovaným praporem, který je součástí 4. brigády rychlého nasazení. Brigáda v minulosti tuto soutěž vzorně podporovala. Vždyť právě ukončený letošní ročník obnovené soutěže, byl již v pořadí jejím XV. pokračováním.
Podnětem pro vznik prvního ročníku v roce 1999, bylo navázání spolupráce mezi velitelstvím 4. brigády rychlého nasazení v Havlíčkově Brodě a Svazem důstojníků a praporčíků v záloze AČR v Praze.
Přes řadu obtíží způsobených redislokačními a reorganizačními změnami v AČR, se letos ujal organizace soutěže Klub výsadkových veteránů generála Rudolfa Severina Krzáka působící při 44. lehkém motorizovaném praporu, ve spolupráci se Svazem důstojníků a parporčíků v záloze AČR.
Obě organizace společně požádaly velení AČR a 4. brn o možnost obnovení soutěže.Výsledkem bylo dnešní její provedení. Zároveň se stalo základem pro její další úspěšné pokračování.