Informace ze dne 23.2.2019

Výsadkáři nezapomínají

Mrazivé sobotní ráno se po východu slunce rychle změnilo na prozářené dopoledne. Klub výsadkových veteránů, působící při 44. lehkém motorizovaném praporu v Jindřichově Hradci, spolu s vojáky a obcí Heřmaneč, uspořádal vzpomínkové setkání. Před 74 lety v noci na 21. února 1945 v katastru obce z letounu seskočili tři vojenští parašutisté ve skupině nazvané STAS.
Na okraji vsi u domu, kde se dostalo mladým Slovákům pomoci od statečného místního zemědělce pana Tůmy, je pod vysokým rozložitým stromem umístěn prostý kámen s destičkou nesoucí jejich jména. Ján Velík, Štefan Bandůr a Emil Šimko, vojáci, kteří seskočili splnit zpravodajské úkoly do okupované vlasti. U pomníku s čestnou vojenskou stráží se organizátoři setkali s místními občany. Společně na místě uctili památku statečných parašutistů. Velkým překvapením pro přítomné se stalo nečekané setkání s dcerou a vnučkou Emila Šimka, které se na vzpomínkové akci nečekaně objevily.
Po krátkých projevech bylo vzpomínkové setkání ukončeno minutou ticha, doprovázenou Večerkou a státní hymnou. Dále následovalo přátelské setkání zúčastněných v prostorách Obecního úřadu.
Kolega Petr Čejka