Informace ze dne 24.3.2019

Na počátku týdne se podařilo jindřichohradeckému Klubu výsadkových veteránů zorganizovat v sále kina Střelnice zajímavé setkání s významným českým historikem PhDr. Eduardem Stehlíkem. Letošní přednáška byla věnována národnímu hrdinovi Janu Kubišovi, parašutistovi, který provedl v Praze bombový útok na říšského protektora Reinharda Heydricha 27. května 1942.
V zaplněném sále kina se shromáždili nejen dospělí posluchači, kteří historii tohoto hrdinského činu znají, ale i mnoho mladých lidí, kteří se s dějinami teprve seznamují. Byla mezi nimi i delegace městyse Bernartice, rodiště generála R. S. Krzáka, který se na přípravě paravýsadků z Londýna za války, spolu s dalším bernartickým rodákem Rudolfem Hrubcem, podílel.
Plukovník Stehlík v barvitém líčení osobnosti Jana Kubiše mnohokrát podtrhnul osudy, které bývají spojeny s náhodou píšící životní stránky. Jako zásadní uvedl chlapské přátelství Jana Kubiše s Jozefem Gabčíkem, se kterým provedl akci na niž byli připraveni. Přiblížil množství neznámých skutečností, které získal studiem materiálů také v archivech ve Velké Británii. Jako autor knihy, kterou nazval: JAN KUBIŠ - nezastaví mne ni to nejhorší, v celém jejím obsahu oslavil hrdinství československých parašutistů a lidí, kteří jim při plnění úkolu pomáhali.
Pod záštitou starosty města pana Ing. Stanislava Mrvky proběhla skvělá přednáška, na níž byl jako host přítomen pan Jiří Stanislav, který je spojen s propagací hrdinství a šířením tradic československých letců ve Velké Británii.
Přednáška skončila příslibem pana plukovníka, že se do Jindřichova Hradce zase rád vrátí.

Čejka Petr