Informace ze dne 24.8.2020

Pietní akt na Nám. TGM
21.srpna 2020 ve 13,00 hod.se zúčastnila delegace našeho klubu ve složení kol. Stavný, Hájek a Kovář, pietního aktu k uctění památky 3 obětí a 9 zraněných, po střelbě okupačních vojsk dne 25.8.1968 v Prostějově. Obětem „Krvavé neděle “ položili k pomníčku kytice a věnce delegace SM Prostějova , v čele s primátorem Mgr. Františkem Jurou, příslušníci 6O1.skss, 102.pzpr, Policie ČR, Městské policie, Svazu letců ČR a Sokolské obce. Ve svém projevu, primátor Jura řekl, že na tyto oběti nesmíme nikdy zapomenout a připomínat ji mladším generacím.
Kol. Stavný

https://www.zonerama.com/jardakov/Album/6498963

Opět zdařilá akce prostějovského KVV
Je již tradicí našeho klubu výsadkových veteránů uspořádat každý rok zájezd po naší vlasti. Letos jsme zamířili na jih s cílem navštívit zámek ve Vranově nad Dyjí a Vranovskou přehradu. Hlavními organizátory zájezdu byli kolegové J.Struhár, F.Lejsek a František Chudý. Pro zdárný průběh našeho zájezdu se osvědčila zkušenost z minulých let a to provedení tzv. průzkumu plánovaného místa zájezdu, místa stravování i podmínek projížďky lodí po Vranovské přehradě, kterého se ujal kolega J.Struhár se svojí přítelkyní J.Troanskou.
Zájezdu se zúčastnilo celkem 37 účastníků. Po zkušenosti z loňského roku jsme i z důvodu volných míst umožnili také účast 5 vnoučat. Ráno dne 22.8.2020 jsme za krásného počasí vyrazili autobusem na jih republiky.
Zámek, který byl objektem našeho zájmu, leží na jižní hranici českého státu asi 110 kilometrů od Vídně a patří k nejhodnotnějším světským stavbám středoevropského baroka. Vznikl přestavbou ze zeměpanského hradu připomínaného poprvé k roku 1100. Současnou podobu mu s významným podílem císařského architekta Johanna Bernharda Fischera z Erlachu vtiskli Althannové, kteří Vranov drželi zhruba sto let od sklonku 17. století. Dominium po nich získali polští Mniszkové, kteří přivedli k nebývalému rozkvětu evropsky proslulý vranovský závod na výrobu kameniny a porcelánu.
Zámek se nachází v západní části Národního parku Podyjí a je národní kulturní památkou. Návštěvníkům nabízí prohlídku autentických barokních interiérů sálu předků a kaple, ale přibližuje i kulturu vranovského zámeckého bydlení z konce 18. stol. a z celého 19. století.
Nezbytná společná fotografie účastníků zájezdu před prohlídkou zámku předcházela ochutnávce vína z této oblasti, kterou jako bonus poskytla správa zámku. Ve dvou skupinách za fundovaného výkladu průvodkyň jsme absolvovali hodinovou prohlídku interiéru zámku. Bylo na co se dívat. Vždyť zámek patří k nejpozoruhodnějším světským stavbám středoevropského baroka.
Posléze jsme se přesunuli na Vranovskou přehradu, kde nás čekal chutný oběd. Po obědě následovala hodinová příjemná projížďka lodí za nádherného slunečného počasí. Procházka po koruně hráze a po pěkném mostě spojujícím Vranovské pláže s hrází byla přerušena deštěm, který však byl osvěžující.
Spokojeni a plni dojmů jsme se vrátili v pořádku do Prostějova, kde jsme potleskem poděkovali našim organizátorům i řidiči autobusu p.Novákovi za příjemně strávený den.
Jaroslav Ondrejčák
Na níže uvedeném odkazu můžete zhlédnout fotografie J.Kováře z této zdařilé akce.

https://www.zonerama.com/jardakov/Album/6501218