Informace ze dne 2.5.2019

Zpravodajským odborem čs. exilového MNO a britskou SOE byla do vlasti vyslána první skupina se sabotážním posláním, velitel nadporučík Adolf Opálka, rotmistr Karel Čurda a desátník aspirant Ivan Kolařík. Z letounu Halifax s polskou posádkou byla vysazena se značnou navigační chybou dvě hodiny po půlnoci 28. března 1942 a místo u Kovářova na Milevsku přistála u Ořechova v blízkosti Telče.
Tradiční vzpomínkovou akci k 77. výročí seskoku OUT DISTANCE na sobotu 27. dubna 2019 připravila Obec Ořechov, 43. výsadkový prapor Chrudim, ČSOL Brno a kluby vojenské historie. Ve 13 hodin, těsně před zahájením pietního aktu, symbolicky seskočili z vrtulníku Mi-17 parašutisté, instruktoři 43. vpr a mistrně přistávali na padácích v blízkosti pomníku npor. Adolfa Opálky.
Po kratších projevech, hymnách a modlitbě vojenského kaplana pokládaly četné delegace kytice k pomníku. Doprovázela je hudba skotských dudáků ze skupiny THE REBEL PIPERS. Také vojáci kladli kytice a též starší prošedivělí muži v červených baretech z různých klubů výsadkových veteránů ČR. Nezapomínají na padlé druhy.
Ještě před pietním aktem pozval moderátor k pomníku Julka Malečka z KVH Brno, jednoho z původních zakladatelů této akce, kde mu plk. v. v. Zdeněk Kolář, předseda KVV gen. Jaroslava Klemeše Chrudim, předal nejvyšší ocenění svého klubu, medaili generála Klemeše. Hned poté starostkám obcí Ořechov a Rešice, za trvalé udržování výsadkových tradic, předal předseda KVV gen. Rudolfa Severina Krzáka Jindřichův Hradec, pplk. v. v. Petr Čejka, klubovou medaili gen. Krzáka.
Po celý den bylo možné shlédnout historickou techniku, původní výstroj a výzbroj, se kterou se představily kluby vojenské historie. Odpoledne následovaly ukázky z výcviku AČR včetně boje zblízka (musado). Po prohlídkách vojenské výzbroje a techniky včetně vrtulníku, předvedli výsadkáři další seskoky s padákem. Každoročně se této oblíbené akce účastní velký počet občanů ze širokého okolí, zejména mládeže.

Kol. Václav Kameník