Informace ze dne 28.5.2019

Vážené kolegyně a kolegové,
na pozvání KVV SR se zúčastnili Sněmu KVV konaného 26. 5. 2019 v prostorách 5. pluku spec. sil v Žilině kol. František Chudý, expředseda výboru klubu kol. Miroslav Řepka a kol. Jaroslav Kovář. Mimo prostějovských se Sněmu zúčastnili zástupci KVV Praha, kolegyně Karmela Štraitová a kol. Antonín Štrait. Z významných hostů chci jmenovat velitele 5. pluku spec. sil plk. Ing. Miroslava Gardla.
Sněm hodnotil práci za uplynulé období a vytýčil úkoly do dalšího roku. Jedním z hlavních cílů Sněmu byly volby nového prezídia a volba prezidenta prezídia, kterým drtivou většinou byl opět zvolen kol. Viktor Puchoň.
Součástí Sněmu bylo i udělení odměn. Náš klub byl oceněn Plaketou k 25. výročí založení KVV SR. Za významnou pomoc, vytvoření podmínek a aktivní účast na založení hnutí výsadkových veteránů na Slovensku, byl udělen předsedovi KVV Prostějov, z.s., kol. Františku Stavnému Zlatý kříž Jozefa Gabčíka. (opravdu pozlacený 18 karátovým zlatem).
V diskuzi pak za náš klub vystoupil kol. Chudý s následujícím příspěvkem:
Milé kolegyně a kolegové, vážení hosté, dámy a pánové!
S potěšením jsme přijali pozvání na Váš Sněm Klubů vojenských výsadkárov a dovolte mi omluvit našeho předsedu kol. Stavného, že se ho z rodinných důvodů nemůže zúčastnit.
Váš Klub vojenských výsadkárov SR slaví 25 let od svého vzniku.
A jsem rád, že náš předseda s kol. Jozefem Tučekem a zesnulým Petrem Švrlem, byli spoluautory myšlenky na Slovensku založit obdobné hnutí výsadkových veteránů jako v České republice. Čas ukázal, že to bylo správné rozhodnutí. Činnost jednotlivých Klubů vojenských výsadkárov směřovala k dalšímu rozvoji výsadkových tradic a vynikající spolupráce s KVV ČR to jen potvrzuje. Rádi jsme se zúčastnili každé akce, na kterou jsme byli pozváni slovenskými kluby. Stalo se již tradicí, že každých 5 let organizujeme společné SETKÁNÍ výsadkových veteránů v Prostějově a Žilině. Tato setkání jsou o přátelství, sounáležitostí k výsadkovému vojsku a kamarádství mezi výsadkovými veterány SR a ČR. I když naše členské základny stárnou, doufáme, že se do našich řad podaří získat mladší kolegy, kteří budou pokračovat v naší činnosti a dále rozvíjet hnutí výsadkových veteránů ve SR i ČR.
Přeji Vám do dalších let schopné funkcionáře klubů, kteří na sebe vezmou odpovědnost a budou svojí činností a vizí pokračovat v tom, co začali naši předchůdci a naváží na to, co děláme v současné době my.
Zároveň mi dovolte, abych Vás jménem výboru KVV Prostějov, z.s. pozval na Sportovní setkání výsadkových veteránů ČR a SR ve dnech 10. - 12. 9. tohoto roku do Prostějova. Bližší informace Vám samozřejmě včas zašleme.

Děkuji za pozornost.

Sněm se nesl v příjemné, kamarádské atmosféře. Diskutující věcně řešili současný stav a konstruktivně přistoupili k úkolům v dalším období, především v roce 2020, kdy KVV SR bude slavit 150. výročí nar. vynálezce padáku Štefana Baniče.

Kolega František Chudý

P.S. Fotografie Jaroslava Kováře ze sněmu KVV SR můžete zhlédnout na níže uvedeném odkazu.

https://www.zonerama.com/jardakov/91025