Informace ze dne 4.2.2019

Výroční jednání KVVV Zlín
Na pozvání Klubu výsadkových veteránů Zlín se zúčastnili jejich výroční schůze dne 2.2.2019 za KVV Prostějov kol.Jaroslav Ondrejčák a Jaroslav Kovář. Výročního jednání z celkového počtu 41 členů KVV se zúčastnilo 33 osob tj. 80 %, dále významní hosté genmjr.Ing. Jiří Kubala - vojenský pilot, plk.Ing. Petr Potyka - ředitel Krajského vojenského velitelství Zlín i člen zastupitelstva města Zlín - Ing.Jiří Sukup.

Význam tohoto jednání byl zvýrazněn tím, že KVV Zlín plk. Vladimíra Maděry slaví 20. výročí od svého založení. Ze zprávy o činnosti klubu k 20.výročí svého založení vyjímáme:

Víte že:
- Z iniciativy vojáků v záloze sloužících u výsadkových jednotek ČSLA, byl dne 8.12.1998 založen Klub výsadkových veteránů Zlín.

- U jeho zrodu stál Přemek SVOZIL, který byl jeho prvním předsedou, dále Franta POSPÍŠEK, Jarda ZELINGER, Rudolf BRANDA a Milan BARTŮNĚK.
V průběhu let se klub rozrůstal, nyní má 41 členů. Za celou dobu existence klubu jím prošlo na 90 jeho členů. Řada z nich je již ve výsadkovém nebi.

- V klubu byl i plk. ve výslužbě Ivan LUKÁŠEK – zkušební parašutista, který jako jeden z instruktorů cvičil parašutisty izraelské HAGANY, mimo jiné i Chaima HERZOGA, pozdějšího izraelského prezidenta.

- Další významný člen klubu byl plk. Vladimír MADĚRA, který byl v Anglii v průběhu II. světové války zařazen do elitního výcviku parašutistů s cílem vysazení do Protektorátu. V důsledku vážného zranění při výcviku připravoval materiálně výsadky parašutistů.

- V průběhu let se v roli předsedy klubu vystřídali Alfons KOLÁŘ a Franta POSPÍŠEK. Za současného předsedy, pplk. v.v. Josefa KRAUSEHO byl klub přejmenován na Klub vojenských výsadkových veteránů a představena nová zástava. Po smrti plk. MADĚRY je klub po souhlasu manželky nositelem jeho jména, tedy KVVV plk. Maděry Zlín.

- Činnost klubu je i nadále zaměřena na aktivní přítomnost při pietních a vzpomínkových akcích na oběti obou světových válek ve Zlínském kraji, na společenské a kulturní vyžití členů klubu a jejich manželek a na přátelská a sportovní setkání s kolegy z České a Slovenské republiky.

- Klub za celou dobu své existence úzce spolupracoval s KVV Prostějov, Holešov, Žilina, Trenčín, Prešov, kde se zúčastňoval různých společných akcí jako Memoriálů ZVV, pietních aktů – Anthropoid, v Plzni u hrobu gen.Palečka, pietních aktů ve Vizovicích – odhalení pamětní desky člena skupiny Out distance Ivana Kolaříka, při odhalení památníčku skupiny Clay Eva v Hostišové. Zúčastňoval se vzpomínkových akcí na Ploštině, v Uherském Brodu, Bánově, Kunovicích, Prlově, Buchlovicích .

- Členové klubu se zúčastňovali setkání bývalých příslušníků 7.vp ZU v Holešově, Setkání v Prostějově, v Prešově, na Dukle, na Lopeníku, na Michalských dnech, výstupech na Slemä, pochodech po stopách 2.vb na Hamrech, střeleckých soutěží v Prostějově, Dobroticích.

Druhá zpráva výboru hodnotila činnost klubu za rok 2018. Výbor konstatoval, že klub se zúčastnil v uplynulém roce na více než 40 akcích, které se vázaly ke 100.výročí vzniku České republiky i k pietním a vzpomínkovým akcím na oběti obou světových válek ve Zlínském kraji.
Právě v této oblasti je činnost klubu velmi významná a přínosná.
V diskuzi vystoupili hosté, kteří ocenili práci klubu a zejména spolupráci se zastupitelskými orgány města Zlína, i s Krajským vojenským velitelstvím Zlín, i spolupráci s letci ze spolku v Přerově.
Zástupce KVV Prostějov J.Ondrejčák ocenil práci klubu, konstatoval, že KVV Zlín síce patří svým počtem členů mezi menší kluby, ale svou aktivitou mezi ty nejlepší. Dále seznámil členy klubu s postupem delegace na 28. Kongresu U.E.P. a s další perspektivou naší účasti v této evropské organizaci výsadkových veteránů.
V usnesení byl jednomyslně schválen plán práce na rok 2019, který bude ještě upřesněn po poradě předsedů KVV v Prostějově 9.2.2019.
V průběhu schůze byli hosté genmjr.Ing. Jiří Kubala, plk.Ing. Petr Potyka, Ing.Jiří Sukup, kolegové Jaroslav Ondrejčák a Jaroslav Kovář oceněni „Pamětní medailí KVV Zlín k 20.výročí založení klubu“.
Výroční schůze byla zakončena společenskou zábavou s hudbou a bohatým občerstvením.
Kol. Jaroslav Ondrejčák


KVVV Praha bilancoval r. 2018
Na členské schůzi, dne 2.2. 2019, se sešli členové KVVV Praha, aby vyhodnotili svou činnost v r. 2018 a vyslechli si mimo jiné i Zprávu o činnosti klubu v r. 2018, kterou přednesl jejich předseda , kol. gemjr. v..v. Ing. Pavel Gavlas, CSc. Schůze se zúčastnila nadpoloviční většina z 64 členů klubu a zástupci 4 KVV ( Prostějov, Bratislava, Holešov a Tábor), kteří potleskem ocenili vynikající výsledky svých členů při reprezentaci jejich klubu na Memoriálu plk. Fr. Mansfelda v Prostějově ve střelbě z pistole (1. místo družstev) a Memoriálu zakladatelů výs. vojska a vynálezce padáku v Prostějově (2. místo v družstvech). Výbor KVVV Praha organizoval své akce a jejich členové se zúčastnili celkem 49 akcí, včetně akcí na základě pozvánek ostatních klubů ČR a SR. Podle programu schůze, zúčastnění členové klubu schválili všechny projednávané dokumenty a také Plán činnosti klubu na r. 2019. V diskusi vystoupil i předseda našeho klubu, kol. Stavný, který poděkoval za spolupráci i účast jejich členů na akcích pořádaných KVV Prostějov, z.s., seznámil přítomné s průběhem XXVIII. Kongresu U.E.P. v Budapešti a přijetím našeho klubu do U.E.P., jako pozorovatele a usnesením výboru našeho klubu ze dne 21.1.2019, o vyloučení svého člena Jaroslava Vondru z KVV Prostějov, pro soustavné porušování Stanov našeho klubu. Předseda klubu prezentoval náš Plán činnosti na r. 2019 a pozval přítomné zejména na 8. ročník Memoriálu plk. Františka Mansfelda ve střelbě z pistole, dne 17.5.2019 ve Vrahovicích a na Sportovní setkání výsadkových veteránů ČR a SR, ve dnech 10. – 12. 9. 2019, v areálu ČPA na letišti v Prostějově.
V diskusi na členské schůzi, od členů KVVV Praha zazněly i připomínky a stížnosti o tom, že podpora činnosti jejich klubu ze strany AČR je rok od roku horší a že klesá i počet sponzorů, ochotných sponzorovat jejich činnost.

Kol. Stavný