Informace ze dne 5.6.2017

Kamarádi, veteráni a výsadkáři.
Musím se Vám pochlubit se svým tátou, Jindřichem Starým seniorem, který v měsíci květnu tohoto roku oslavil své 80 narozeniny. Táta, coby starý parašutista, který má na svém kontě přibližně 1200 vojenských seskoků, si přál k narozeninám seskok volným pádem (AFF) z výšky 4000 metrů a tento svůj sen se mu v sobotu dne 13. 5. splnil. To víte, měli jsme o tátu strach, ale rozmluvte mu to v jeho věku …… nemyslitelné. Naši kamarádi z JUMP-TANDEM - TANDEMOVÉ SESKOKY z letiště Prostějov připravili pro tátu, který i v 80 letech žije stále parašutismem opravdu nezapomenutelný adrenalinový zážitek. V pátek proběhla důkladná příprava, seznámení se s padákem typu křídlo a dále nácvik výskoku z makety letounu a další a další instruktáže, které jsou potřebné ke splnění tohoto seskoku. V sobotu, v den seskoku měl táta na letišti spoustu svých přátel, kamarádů a taktéž svoji rodinu. Všichni mu, jak se říká, drželi palečky, aby vše bravurně zvládnul. Přeci jen 4000 metrů je velký kopec a táta od doby svého ukončení aktivního skákání na padáku v armádě několikrát na padáku sice visel, ale seskok na volný pád od roku 1992, kdy byl propuštěn ze služebního poměru vojáka z povolání, neskákal. Ale všem nám ukázal, že se ani toto nezapomíná a přibližně kolem 11.00 hodin vyskočil z letounu L-410. Vše zvládl na výtečnou a sami instruktoři, kteří tátu ve vzduchu, jak se říká, jistili, se po seskoku vyjádřili, že vůbec nebylo vidět, že měl takovou dlouhou pauzu. No hold MISTR – VÝSADKÁŘ se nezapře. Poděkování patří jak Martinu Dlouhému, tak i Miloši Sklenkovi a v neposlední řadě i Petru Furiakovi, který tátu na seskok opravdu důkladně připravil. Jsem na tátu pyšný a jsem rád, že se mu splnil jeho další sen. Trochu mám ale starosti, co si vymyslí na své 85 narozeniny. Ale to až příště.

Co je AFF: AFF je zkratka z anglického „accelerated free fall“ a volně přeloženo to znamená zrychlený výcvik volných pádů. Je to moderní, velmi úspěšná , zábavná, ale zároveň i bezpečná metoda, jak začít skákat seskoky na volný pád.

kolega Jindra junior


IDET 2017
Vážení kolegové,
v pátek jsem se vrátil z třídenního maratónu na IDETU 2017. Rozhodl jsem se podělit se s Vámi o zážitky, informace, postřehy a pocity. Veletrh byl letos myslím si hojně zastoupen mnoha firmami a společnostmi a rozhodně bylo na co koukat. O tom se přesvědčili tisíce a tisíce návštěvníků. Je velmi dobře se se prezentovaly na veletrhu i kluby výsadkových veteránů ČR a SR. Náš stánek navštívili za ty tři dny opravdu stovky lidí. Nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že odhadem to vidím tak na 1500 návštěvníků. Navštívili nás žáci a studenti vojenských škol, příslušníci útvarů, ale i vysloužilí vojáci a bývalí veteráni, kteří jen nostalgicky vzpomínali. Na náš stánek zavítali i významné persony. Vzpomenu jen gen. Františka Štěpánka, plk. Eduarda Stehlíka a spousta dalších. Mnozí z návštěvníků ani nevěděli, že nějaké kluby existují a v tom ta prezentace byla rozhodně přínosem.

Výstavu si podrobně tito lidé prohlíželi. Panely byly zapůjčeny z VHÚ a byla to v podstatě výstava, která byla nedávno v Chrudimi. Předměty do vitrín zapůjčil z osobní sbírky Jarda Foršt. Já jsem přivezl televizi a pouštěli jsme ve smyčce historické filmy o výsadkářích, stejně tak i novodobé z krátké minulosti např o 601. skss. Návštěvníci se mohli podívat i na některé pamětní odznaky a ocenění,která jsme v minulosti vydali a nebo kterými kluby výsadkových veteránů oceňují své členy.

Každopádně mám velice dobrý pocit z reakcí lidí a celkové atmosféry. Myslím si, že prezentace Klubů byla důstojná a plodná. Opravdu velké poděkování v tomto patří Jardovi Forštovi, který vše vyběhal a zařídil a samozřejmě členům brněnského klubu, kteří se tam ty tři dny střídali. Co mě však nejvíce zamrzelo, byla neúčast našeho klubu. Přijeli členové z Jindřichova Hradce, Bratislavy, Chrudimi, Olomouce, Trenčína, ale z Prostějova nikdo. Až na tento fakt hodnotím tuto akci hodně pozitivně.
Kolega Michal Mucha