Informace ze dne 5.9.2019

Setkání v Chrudimi
Klub výsadkových veteránů gen. Klemeše Chrudim organizoval ve dnech 28. - 31.8. 2019 Setkání k 72. výročí vzniku 71. pr. a XV. ročník Memoriálu zakladatelů výsadkového vojska gen. Karla Palečka, gen. Rudolfa Krzáka, plk. Josefa Černoty a XI. ročník Memoriálu vynálezce padáku Štefana Baniče v prostorách vojenského letiště a výcvikového prostoru 43. vpr. v Chrudimi. Této akce mimo soutěžících se ještě dne 31.8. zúčastnilo dalších 40 členů klubu v rámci zájezdu a to nejen z Prostějova, ale i kolegové ze Zlína, Holešova a Olomouce.
První den proběhly plánované soutěže, kterých se zúčastnilo 16 družstev KVV z České a Slovenské republiky. Soutěže proběhly ve dvou věkových kategoriích tříčlenných družstev.
První kategorie od 55 roků, ale součet musel mít nejméně 180 let.
Disciplíny: střelba z luku, hod RG na cíl, střelba ze vzduchovky, veslování na trenažéru a hod šipkami.
Druhá kategorie: Věk neomezený.
Disciplíny: hod kopím, hod RG do okopu, střelba z pistole GLOCK, veslování na trenažéru a hod břemenem do dálky (kládou).
Náš klub se zúčastnil a obsadil soutěže dvěma družstvy.
První družstvo v sestavě: kol. František Chudý, Jaroslav Kovář a Jaroslav Spáčil soutěžilo v obou kategoriích a umístilo se v první kategorii na 7. místě a ve druhé kategorii na 4. místě.
Druhé družstvo ve složení: kol. Iveta Skrbková, Dušan Štěpán a Milan Vašek bylo zařazeno do kategorie neomezené věkem. Družstvo prošlo přes všechny disciplíny a podle propozic bylo hodnoceno jen za disciplíny neomezené věkem, kde se umístilo na 8. místě. Ve své kategorii se nejlépe umístil kol. Dušan Štěpán, který v hodu břemenem, v těžké konkurenci siláků, obsadil 3. místo.
Z hodnocení je patrné, že putovní poháry zakladatelů výsadkového vojska a vynálezce padáku Štefana Baniče jsme nezískali. Tyto opět svojí houževnatostí, připraveností a přesností v jednotlivých disciplínách vybojovali chrudimští.
Nám i ostatním účastníkům soutěží však zůstaly pěkné vzpomínky a to nejen ze soutěží, ale také ze setkání všech tří dnů, což bylo vlastně cílem.
V rámci memoriálů, po skončení soutěží byl organizován pietní akt - položení kytice u pietního místa 43.vpr. za účasti velení praporu, starosty města Chrudimi Ing. Františka Pilného a zástupců všech klubů zúčastněných na memoriálech. Při této příležitosti věnoval velitel 43.vpr. pplk.Ing. Jiří Adamec všem klubům výsadkových veteránů knihu k 25. výročí vzniku 4.brn s mnohočetnými ilustracemi, popisem vzniku a vývoje 4.brn a mnoha dalšími zajímavostmi.
Druhý den následoval slavnostní nástup, kterého se zúčastnilo několik desítek výsadkových veteránů z klubů České a Slovenské republiky ve slavnostní ústroji s klubovými zástavami. Možné je jmenovat například kluby z Prostějova, Jindřichova Hradce, Prahy, Zlína, Olomouce a další. Slavnostnímu nástupu byli přítomni čestní hosté v čele se starostou Chrudimi Ing. Františkem Pilným a zástupci armády generály Štěpánkem, Prokšem, Žižkou, Blahnou a velitelem 4.brn plk. Ing. Josefem Trojánkem.
Po slavnostním nástupu, na kterém byli vyznamenání příslušníci útvaru, následovala dynamická ukázka bojové techniky a výcvikové činnosti. Zúčastněné zaujala ukázka seskoků na různých typech padáků např. PD--47 a jiných. Rovněž pěknou ukázku předvedli příslušníci letectva na letounech CASA, vrtulnících a stíhacích letounech GRIPPEN.
V době odpočinku při konzumaci kvalitního gulášku bavil svým zpěvem zpěvák Vladimír Hron.
K celkovému závěru patří i zhodnocení logistického zabezpečení, což bývá vždy důležitou součástí takovýchto sportovních i společenských akcí. Zúčastnění byli nadmíru spokojeni. Spolu s tímto hodnocením patří poděkování kol. Ing. Zdeňku Kolářovi, Jaroslavu Pilařovi, Ivanu Gašparovi, Petru Jonášovi a všem ostatním, kteří se podíleli na přípravě a zajištění této akce. Nesmíme ani zapomenout na pomoc 601.skss a statutárního města Prostějov.
Kolegové F. Chudý a F. Lejsek



Výsledky XV. ročník Memoriálu zakladatelů výsadkového vojska gen. Karla Palečka, gen. Rudolfa Krzáka, plk. Josefa Černoty a XI. ročník Memoriálu vynálezce padáku Štefana Baniče můžete zhlédnout v rubrice "Branné hry a soutěže VV".

Rozsáhlou obrazovou reportáž Jaroslava Kováře ze Setkání k 72. výročí vzniku 71. pr. a XV. ročník Memoriálu zakladatelů výsadkového vojska gen. Karla Palečka, gen. Rudolfa Krzáka, plk. Josefa Černoty a XI. ročník Memoriálu vynálezce padáku Štefana Baniče můžete zhlédnout na níže uvedeném odkazu.

https://www.zonerama.com/jardakov/Album/5580419

https://ingpek.rajce.idnes.cz/2019.31.08_-_pegys_foto_-_KVV_J.Hradec_-_Chrudim_-_75.vyroci_zalozeni_vysadkovych_jednotek

Výše uvedený odkaz na fotografie kolegy Pekárny od KVV Jindřichův Hradec z akce v Chrudimi dne 31.8.2019 nám zaslal kolega Václav Kameník.