Informace ze dne 5.9.2020 - Setkání 2020

http://www.ceskatelevize.cz/hledani/?q=30+v%C3%BDro%C4%8D%C3%AD+vysadkovych+veter%C3%A1n%C5%AF&cx=000499866030418304096%3Awtpntz

http://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/v-prostejove-se-sesli-veterani-vysadkovych-jednotek-223242/

Výsadkoví veteráni opět v Prostějově
Po 5 letech jsme v Prostějově mohli opět přivítat naše kolegy z České a Slovenské republiky na SETKÁNÍ 2020. Oproti minulým mělo toto setkání některé zvláštnosti a to, že se konalo v období 30. výročí vzniku Klubu výsadkových veteránů Prostějov a 60. výročí působení výsadkových útvarů v posádce Prostějov.
Význam SETKÁNÍ 2020 byl zvýrazněn účastí předsedy vlády ČR Ing.Andreje Babiše, ministryně financí vlády ČR M.Schillerové, hejtmana Olomouckého kraje L.Oklešťka, brig. gen. Ing. Pavla Koláře, ředitele Ředitelství řízení speciálních sil AČR a primátora statutárního města Prostějova Mgr.F.Jury. V historii veteránského výsadkového hnutí to bylo poprvé, co jsme mohli mezi sebou přivítat tak vzácnou návštěvu na republikové úrovni. Z vystoupení předsedy vlády ČR Ing.A.Babiše nás obzvlášť potěšilo ocenění naší práce, ocenění práce výsadkářů v misích, ocenění práce příslušníků AČR v boji proti koronaviru i příslib, že vláda vytvoří podmínky pro lepší vyzbrojení AČR potřebnou technikou.
Proslov předsedy KVV Prostějov uveřejníme v plném znění v dalším čísle Zpravodaje.
S tím byl spojen i zvýšený zájem hromadných sdělovacích prostředků a to České televize, čs.rozhlasu, prostějovského regionálního vysílání o reportáže z této, pro nás významné, akce.
Zvláštností tohoto setkání bylo, že jsme se museli vyrovnat se zcela novými podmínkami epidemiologické situace, která měla vliv i na účast některých našich kolegů, kteří se již netěší dobrému zdravotnímu stavu.
Rekonstrukce tábora na Hamrech způsobila změnu místa ubytování účastníků setkání na letiště v Prostějově, čemuž se musel uzpůsobit celý program setkání.
Co nás potěšilo, byla výrazná změna charakteru počasí, kdy ještě po 2 dny před zahájením vydatně pršelo, aby se v den zahájení změnilo na slunečno – v řeči výsadkářů na „modré nebe nad hlavou“.
Program setkání byl uzpůsoben tak, aby mimo oficiální část – slavnostní nástup účastníků setkání spojený s oceněním nejaktivnějších a zasloužilých výsadkových veteránů ať ve formě medailí, pamětních mincí nebo i tandemového seskoku, který poskytl ve své režii KVV Prostějov jako odměnu pro jednoho člena z každého KVV ČR a SR, kteří se zúčastnili setkání - zbyl čas i na neformální setkání, vzpomínky a zábavu.
Součástí oficiální části byly i ukázky výstroje, výzbroje – stacionární i dynamické, příslušníků nejmladší generace výsadkářů – průzkumníků 601.skss,102.pzpr, 533 pr.BzP a CPSS.
Součástí oficiální části byly také pietní akty u památníků 601.skss, 102.pzpr i armádního sportovního oddílu Dukla Prostějov v parašutizmu, kde jednotlivé delegace výsadkových veteránů vzdaly hold vojákům a sportovcům, kteří zahynuli při plnění úkolu nebo při známém železničním neštěstí v roce 1972 v Bulharsku.
Prohlídkou síně tradic 601.skss a 102.pzpr. i z putovní výstavy „Život generála Františka Moravce“ a putovní výstavy kolegů 43.vpr z Chrudimi jsme si připomněli nejen podíl osobností na formování paradesantních jednotek, počátky vzniku našich výsadkových útvarů, ale i rozhodující etapy jejich působení doma i v zahraničí.
Tímto děkujeme p.Mišláňovi a 43.vpr. za poskytnutí panelů výše uvedených putovních výstav.
Poprvé nám bylo umožněno zhlédnout v síni ASO v parašutizmu jejich úspěchy na armádních soutěžích i mistrovstvích světa. Jak zdůraznil bývalý trenér ASD Dukla Prostějov pplk..v.v. Jaroslav Chromek, v současnosti předseda KVV Liberec, že v současné době je to již 4.generace vynikajících sportovních parašutistů světové úrovně. Počátek tohoto trendu byl v 60. a následně v 70. letech, kdy sportovní parašutisti jako Jehlička, Pospíchal, Kumbár, Majer, Hynek, Chudoba, Hoššo byli pojmem ve světovém parašutizmu. Co je podstatné a významné, že po nešťastné tragické události v Bulharsku v rámci mistrovství spřátelených armád se postupně zformovaly další generace sportovních parašutistů v ASD Dukla Prostějov, později ASO, které byly a jsou nadále ve světové špičce. Dokumentuje to v současné době již 4.generace těchto sportovců v čele s J. Gečnukem, který na posledním MS v 50 letech dosáhl na titul absolutního mistra světa v celkové klasifikaci.
Pozitivně byly přijaty možnosti návštěvy radnice i pamětihodností Prostějova, kulturních programů – vystoupení cimbálové skupiny vojenského uměleckého souboru Ondráš a v druhý den setkání vystoupení country souboru z Hranic.
Co bylo podstatné, že opět po 5 letech se sešli kamarádi - výsadkáři, kteří zavzpomínali na svoje prožité roky v červeném baretu. A bylo na co vzpomínat. Můžeme konstatovat, že SETKÁNÍ 2020 významně přispělo k upevnění kamarádství a sounáležitosti výsadkářů všech generací, k upevnění hrdosti na příslušnost k výsadkové komunitě.
Některá čísla: Setkání 2020 se registrovalo 201 výsadkových veteránů ze 15 KVV ČR a 7 KVV ze SR (včetně KVV Šumiac), dále 29 hostů, 39 osob technického personálu zabezpečujících setkání. Neregistrovaných bylo 12 účastníků.
Vážení kolegové, kolegyně a naši příznivci,
Smyslem tohoto článku je podat základní informaci těm našim kolegům a kolegyním i příznivcům veteránského výsadkového hnutí o průběhu našeho SETKÁNÍ 2020, kteří se ho nemohli ze zdravotních nebo jiných důvodů zúčastnit i když si ho původně plánovali.
Výbor KVV připravuje dárkové balení DVD s videem a DVD s fotografiemi v rozsahu minulého setkání a to v 1 ks pro každý KVV ČR a SR, který se zúčastnil SETKÁNÍ 2020.
Dále koncem měsíce září plánuje vyhodnotit přípravu a průběh setkání, co se nám podařilo, čeho se napříště vyvarovat, co je potřebné zlepšit. Uvítali bychom, kdybyste nám zaslali na naši e-mailovou adresu kvvprostejov@seznam.cz Vaše postřehy, co se Vám líbilo, s čím jste byli spokojeni, případně s čím ne. Předem Vám za to děkujeme.

Na výše uvedených odkazech můžete zhlédnout ze setkání 2020 krátký televizní záznam z vysílání ČT 24 dne 3.9.2020 a na army.cz článek plk.M.Dvořákové.