Informace ze dne 6.3.2020 - zpravodajská skupina STAS

Zpravodajská skupina STAS
Poslední únorový den, v sobotu, jsme si připomněli 75. výročí seskoku zpravodajské skupiny STAS, která přistála v noci z 20. na 21. února 1945, nedaleko obce Heřmaneč u Dačic.
Klub výsadkových veteránů, který nese jméno statečného jihočeského válečného parašutisty generála Rudolfa Severina Krzáka, s vedením obce zorganizovali vzpomínkové setkání. Spolu se členy klubu se jej zúčastnili starostové Jindřichova Hradce a Chrudimi.
Přivítali mezi sebou rodinné příslušníky tří vojáků, kteří skupinu tvořili. Připomněli si u pamětního Kamene svobody události, které válečnou dobu provázely. Vzpomněli na vojáky, kteří pro svoji vlast nasazovali životy. Velitel skupiny Štefan Bandur, jeho zástupce Ján Velík a radista Emil Šimko, měli seskočit do Žďárských vrchů, do lesů v prostoru Devět skal. Chybou v navigaci, se ocitli zhruba 20 km východně od Jindřichova Hradce, v regionu, kde československé obce byly připojeny k německé tisícileté říši. Po přistání našli útočiště v domě místního rolníka Josefa Tůmy. Po krátkém pobytu vyrazili odsud na více než stokilometrový pochod, aby splnili stanovený úkol.
Na závěr setkání předseda klubu se starostou Ing. Stanislavem Mrvkou předali hostům pamětní odznaky klubu a životopisné publikace R. S. Krzáka.
Čejka Pet