Informace ze dne 8.3.2020 - Oblastní klub výsadkových veteránů Bratislava hodnotil rok 2019

Oblastní klub výsadkových veteránů Bratislava hodnotil rok 2019
Na pozvání vedení KVV Bratislava jsme se dne 7.3.2020 v silné sestavě kol.F.Stavný, F.Lejsek, D.Lejsková, F.Chudý, J.Kovář, M.Řepka, M.Mucha a J.Ondrejčák zúčastnili jejich výročního jednání v Kulturním domě v obci Rovinka u Bratislavy. V samotné obci vedle kulturního domu na veřejném prostranství probíhaly vepřové hody, tak jsme nemohli odolat a ochutnali jsme místní speciality. V kulturním domě nás při prezenci kolegové přivítali velmi přátelsky kalíškem borovičky, což jsme velice ocenili.
Výroční jednání poctili svojí účastí významní hosté: arm.gen. v.v., bývalý NGŠ ASR M.Cerovský, představitel Klubu generálov SR gen. Tibor Gaplovský, vojenský přidělenec RF Alexej Klimov, prezident KVV SR pplk..v.v. Viktor Puchoň, představitel Slovenského leteckého svazu gen.M.R.Štefánika P.Matějčík a velitel sil pro speciální operace plk.Ing.Branislav Benko.
Předseda KVV Bratislava kol.L.Hreha podrobně zhodnotil činnost klubu v uplynulém roce, konstatoval, že naše červené barety byly skutečně vidět při významných společenských událostech, pietních aktech na Slovensku i v zahraničí. Co bolestně cítí je stárnutí členské základny a úbytek členů klubu. Co nás dále zaujalo?
- Účast jejich členů na střelecké soutěži v Rakousku za účasti elitních střelců Francie, Itálie, Holandska, ČR a jiných zemí, kde uspěla i E.Dolníková. Zajímavostí bylo např., že v jedné disciplíně ve střelbě bylo 5 střelců s absolutním výsledkem 100 bodů a rozhodnout o pořadí musely měřené vzdálenosti od absolutního středu.
- Že v uplynulém roce provedli členové místního klubu v Trnavě 466 seskoků. Je pravdou, že jejich členové jsou v průměru mladší, než kolegové z Bratislavy.
- Předání certifikátu od ředitele knihy slovenských rekordů Igora Svíteka, ve kterém je konstatováno: Ustanovující slovenský rekord seskok parašutistů – veteránů v sestavě L.Hreha, J.Mehés, P.Alexander, V.Gajdoš a M.Michajlov se uskutečnil 15.11.2008 v prostoru Radana Lagáň – Podhájská, z výšky 2300 - 2800 m ze 2 balonů OM-8001, OM – 9009. Průměrný věk rekordmanů byl 54,57 roků.
- Jinou příhodu uvedl L.Hreha, kdy měli skákat a ve skladě našli zabalený padák PTCH-7. Když do něho nakoukli tak zjistili, že byl zabalen před 15 lety a nikdo ze zájemců si netroufl ho přebalit. O seskok bylo více zájemců mimo L.Hrehy, např. M.Michajlov, P.Alexander, tak se losovalo z čepice a vyhrál B.Strakuš. Seskočil u Mochoviec, padák se bezpečně otevřel i když nepřipoutaný čechol doputoval vlivem větru daleko na druhou stranu.
S diskuze nás zaujalo:
- Informace prezidenta KVV SR V.Puchoně o ocenění práce předsedy KVV L.Hrehy ministrem obrany SR i práce kol.J.Tučeka, který stál u zrodu
KVV SR před 25 léty.
- Arm.gen.v.v. M.Cerovský popřál klubu, aby mezi ně přišli mladší kolegové.
- Plk.Ing.Branislav Benko – velitel sil pro speciální operace přislíbil, že vyvine úsilí, aby se tak stalo.
- Kol.F.Stavný ocenil aktivitu KVV Bratislava a informoval o akcích KVV Prostějov včetně pozvánky na ně.
- K budoucnosti KVV se velmi zajímavým vystoupením vyjádřil předseda KVV Liberec kol.J.Chromek. Stav je nezvratný, bude nás pořád ubývat.
Po přijetí plánu činnosti na rok 2020 a usnesení došlo i na občerstvení. Vynikající guláš a vínko z produkce L.Hrehy a samozřejmě bohatá tombola, ve které měla veliké štěstí kol.Tučeková.
V závěru se naše delegace zúčastnila velice zajímavé besedy s L.Hrehou k problematice jeho životní lásky – vinařství.
Na závěr, odjížděli jsme od našich kolegů, kamarádů velice spokojeni. Děkujeme Vám kolegové.
kolega Jar.Ondrejčák