Konference SLS k 77. výročí osvobození Československa

Ve vlasteneckém a protifašistickém duchu, s úctou k hrdinům bojujícím proti německým okupantům, se 21. dubna 2022 uskutečnila v Domě armády Praha konference u příležitosti 77. výročí osvobození Československa. Akce, kterou připravily Společnost Ludvíka Svobody, Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel, ČsOL, ČSBS, VHÚ Praha a Bratislava, byla zahájena nástupem Čestné stráže Armády ČR. Následovaly slovenské a české státní hymny, poté minut ticha k uctění památky padlých za 2. světové války.
Ing. Ludvík Engel, předseda Společnosti Ludvíka Svobody přivítal ve velkém konferenčním sále přítomné a čestné hosty. Miroslav Klusák, pravnuk Ludvíka Svobody, zde zastupoval svoji babičku, profesorku Zoe Klusákovou – Svobodovou.
Konference, která každoročně obohatí posluchače o nové pohledy se v dopoledním bloku zaměřila na výklad podílu příslušnic 1. čs. armádního sboru v SSSR při osvobozování Českoslovenka (Mgr. Roman Štér), na boje československých vojáků při osvobozování středního Slovenska (Ing. Milan Kopecký), na osvobození Moravské Ostravy a Opavy (Mgr. Lubomír Hlavienka, Ph.D.), a završení bojů v Praze (PaedDr. Jindřich Marek).
V odpoledním bloku se přednášky věnovaly osvobození divizemi USA Západočeského a Karlovarského kraje, po demarkační linii a Plzně (Jiří Klůc), Severočeského kraje a Ústí nad Labem (Mgr. Václav Houfek), Jihočeského kraje a Českých Budějovic (PhDr. Jiří Petráš), a odchodu Rudé armády z českých zemí v létě a na podzim 1945 (PhDr. Jiří Fidler, Ph.D.).
Mimo rámec konference bylo možné shlédnout před Generálním štábem zajímavou obrazovou výstavu VHÚ, Válečný rok 1942. Za KVV Prostějov se konference zúčastnil kol. Václav Kameník.
Kolega Václav Kameník