Mistrovství Evropy a Světový pohár v parašutizmu opět v Prostějově

Zájemcům o účast na této akci nabízíme několik informací, které jim přiblíží soutěžení sportovních parašutistů.

Přihlášeno je na sto účastníků z dvaadvaceti zemí téměř celé planety. „V disciplíně Wingsuit Flying Performance máme i čtyři závodníky z České republiky. Obecně patří k nejlepším zástupci velmocí, jakými jsou USA, Velká Británie, Německo, Itálie či Francie. Dorazili však i jeden Íránec, Kuvajťan nebo Australan, takže startovní pole je skutečně pestré.

Disciplíny Wingsuit Flying jsou nové a velice moderní disciplíny, které se datují od zhruba 90.let.

V čem se vlastně soutěží? Při Wingsuit Flying mají závodníci kombinézy s křidélky různě po těle. Disciplína Performance se skáče z výšky 3200 metrů, soutěžní okno je mezi 2500 a 1500 metry, aktéři mají celkem tři seskoky. Při prvním dosahují co největší horizontální rychlosti, při druhém musí uletět co největší vzdálenost a při třetím potřebují zůstat co nejdéle ve vzduchu. Pořadí jednotlivých seskoků se sčítá do konečného hodnocení.

Právě Ital Luca Sala dosáhl dne 22.8.2023 světového rekordu ve stráveném čase v daném oknu 2500 m – 1500 m a to 106,9 sek. Čímž o 5 sek. překonal dosavadní rekord Američana Alexeje Goldy.

„Wingsuit Flying má i druhou disciplínu Acrobatic, kde skáčou tříčlenné skupiny, v nichž vždy dva závodníci provádějí za volného pádu akrobatické prvky a ten třetí je natáčí na kameru. Jsou předepsané cviky i volné sestavy, jde o akrobacii v menší formaci.

Speed Skydiving pak je v podstatě rychlostní parašutismus. Skáče se z výšky 4000 metrů, cílem je dosáhnout co nejvyšší průměrné rychlosti mezi 3000 a 2000 metry. Potom už se brzdí, aby závodníci mohli bezpečně přistát. Světový rekord se blíží hranici 600 kilometrů za hodinu, což je opravdu pořádná rychlost. Soutěžící přitom skáčou v takových tlustých latexových kombinézách. Průměrná kombinéza pro wingsuit flying stojí okolo 60 tisíc korun. S padákem, helmou a akustickým výškoměrem, bez kterých netradiční sport provozovat nelze, se cena vyšplhá na čtvrt milionu korun.

                           jao