Na střelnici Hamry soutěžili ve střelbě z pistole Glock 17 výsadkoví veteráni v jubilejním X. ročníku Memoriálu plk. Františka Mansfelda

Byl to jubilejní X. ročník Memoriálu plukovníka Františka Mansfelda, který přijeli navštívit čelní představitelé ministerstva obrany a generálního štábu v čele s ministryní obrany Janou Černochovou, náčelníkem generálního štábu AČR generálporučíkem Ing. Karlem Řehkou, ředitelem ředitelství speciálních sil plukovníkem gšt. Ing. Miroslavem Hofírkem a státním tajemníkem ministerstva obrany Ing. Petrem Vančurou. Mezi vzácnými hosty byla také zástupkyně primátora města Prostějova paní náměstkyně Milada Sokolová, čestný člen Klubu výsadkových veteránů, z.s. a exprimátor města Prostějova Miroslav Pišťák a velitelé prostějovských vojenských útvarů v čele s plukovníkem gšt. Ing. Tomášem Kramplou. Spolu s nimi stáli před nastoupenými účastníky soutěže viceprezident prezídia výsadkových veteránů Slovenské republiky kol. Emanuel Nôta, předsedové KVV Bratislava kol. Ladislav Hreha, KVV Banská Bystrica kol. Vladimír Kavický, KVV Zlín kol. Jinřich Indra a to vše za účasti rodiny Mansfeldových, paní Věry Mansfeldové, syna Františka Mansfelda a dcery Pavly Mansfeldové.

Soutěže se zúčastnilo celkem 89 střílejících, z toho 72 mužů a 17 žen. Za kategorii I. bylo vytvořeno 21 družstev po třech střelcích a 6 družstev soutěžících v kategorii II. - ostatní. Z klubů výsadkových veteránů České republiky byly mimo prostějovského zastoupeny kluby z Liberce, Luštěnic, Chrudimi, Holešova, Zlína, Jindřichova Hradce a Brna. Za slovenské kluby přijeli reprezentovat kolegové z KVV Bratislava, Banské Bystrice, Zlatých Moravců, Prešova a Žiliny. Naše pozvání přijali a zasoutěžili si příslušníci 601. skss, 102. průzkumného praporu, 533. praporu bezpilotních systémů, Policie ČR, SK Prostějov a Městské policie Prostějov.

Ceny pro úspěšné jednotlivce i družstva zabezpečili naši sponzoři, jmenovitě: Ing. Ladislav Hreha, JUDr. Ladislav Sliva, Mechanika Prostějov 97 - René Kolovrat a JUDr. Ing. Martin Vrtal - PV AUTO Prostějov.

Sponzorsky byl zabezpečen pitný režim spol. Šmoulíkov – kol. Ondrej Páleník, Pavla Sekaninová.

Zabezpečení soutěže bylo na velmi dobré úrovni. Poděkování patří všem členům organizačního týmu a příslušníkům 601. skss. Velké poděkování patří také Statutárnímu městu Prostějov za finanční pomoc pro zabezpečení soutěže.

Soutěžilo se v kategoriích: I. - jednotlivci a družstva - všichni z KVV ČR a SR; v kategorii II. - jednotlivci a družstva - ostatní a kategorie ženy – jednotlivkyně.

Kat. I. - jednotlivci muži z KVV:

1. místo kol. Stanislav Veselý - KVV Luštěnice

2. místo kol. Milan Vašek - KVV Prostějov

3. místo kol. Jindřich Indra - KVV Zlín

Kat. I. - družstva z KVV:

Na 1. místě družstvo KVV Prostějov, ve složení: kol. Milan Vašek, Marie Řehořová, Miluše Rejkubová

Na 2. místě družstvo KVV Zlín, ve složení: kol. Jindřich Indra, Renata Červinková, Lubomír Červinka

Na 3. místě družstvo KVV B. Bystrica, ve složení: kol. Emanuel Nôta, Eva Dolníková, Vladimír Kavický

Kat. II. - jednotlivci muži - ostatní:

1. místo Jan Svozil - MP Prostějov

2. místo Jiří Kašpar - 102. pzpr

3. místo Aleš Nadymáček - Střelecký klub Prostějov

Kat. II. - družstva - ostatní:

Na 1. místě se umístilo družstvo SK Prostějov, ve složení : Jan Svozil, Aleš Nadymáček, Vojtěch Kaprál

Na 2. místě se umístilo družstvo PČR ve složení: Luděk Mather, Jiří Chromec, Petr Němec

Na 3. místě se umístilo družstvo 533. pr. BS ve složení: Marek Krajčík, Lukáš Ganzar, Andrea Dohnalová

Kat. ženy - jednotlivkyně:

1. místo - kol. Eva Dolníková, jun. - KVV B. Bystrica

2. místo - kol. Renata Červinková – KVV Zlín

3. místo - kol. Marie Řehořová – KVV Prostějov

Absolutním vítězem všech kategorií se stal kol. Stanislav Veselý z Klubu výsadkových veteránů Luštěnice, který obdržel nádhernou cenu - hodinky, které věnoval  JUDr. Ing. Martin Vrtal - PV AUTO Prostějov. 

 Speciálně pro jubilejní 10. ročník Memoriálu plukovníka Františka Mansfelda dodal ze své produkce kol.Ladislav Hreha pro všechny oceněné střelce a rodině Mansfeldových 30 láhví vína  se speciální vinětou k výročí tohoto Memoriálu.

Společenský význam této střelecké soutěže, svým rozsahem mezinárodní, je rozvíjení dobrých vztahů mezi výsadkáři všech generací a ostatními ozbrojenými složkami a spolky.

Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. X. ročník Memoriálu plk. Františka Mansfelda skončil a my se již těšíme na ten nadcházející, jedenáctý.

Fotografie Jaroslava Kováře z této akce můžete zhlédnout na https://www.kvvprostejov.cz/fotogalerie

Výbor KVV Prostějov, z.s.