Na vojenské střelnici Hamry soutěžili výsadkoví veteráni i žáci základních škol

Ve čtvrtek 1. září se konaly na vojenské střelnici Hamry ve vojenském újezdu Březina hned dva velké závody.
Dopoledne nastoupila tříčlenná družstva z klubů výsadkových veteránů z České republiky i ze Slovenska, aby změřily své síly v branných disciplínách: střelba z pistole, ze vzduchovky, z luku, a hod granátem na cíl. Soutěže se zúčastnilo celkem šestnáct družstev z klubů výsadkových veteránů z Prostějova, Brna, Holešova, Olomouce, Zlína, Chrudimi, Plzně, Liberce, Písku, Banské Bystrice, Prešova a Bratislavy. Soutěž zahájil za přítomnosti předsedy Klubu výsadkových veteránů, z.s. Prostějov generálporučíka v záloze Ing. Ondreje Páleníka, velitelů útvarů posádky Prostějov a jiných vzácných hostů primátor města Prostějova František Jura.
Zatímco po obědě odjeli výsadkoví veteráni do Muzea a galerie v Prostějově na prohlídku výstavy
70 let VÚ 8280 Prostějov, tak celé odpoledne pak patřilo sportovnímu klání ve finálovém kole 0. ročníku Memoriálu ppor. Pavla Mauera, příslušníka 601. skupiny speciálních sil, který v květnu 2003 podlehl zranění, které utrpěl na zahraniční misi v Iráku. V tomto branném závodě, který pořádal Klub výsadkových veteránů soutěžilo dvacet tříčlenných družstev ze sedmých a osmých tříd základních škol města Prostějova, které uspěly v prvním kole soutěže, které se konalo 17. června. Finalisty čekalo šest soutěžních disciplín: střelba ze vzduchovky a vzduchové pistole, kvíz z historie výsadkových jednotek a vojenského útvaru 8280 Prostějov, zdravotní příprava a poskytnutí první pomoci, střelba z airsoftové zbraně, a hod granátem na cíl. Doprovodný program na dalších čtyřech pracovištích připravili vojáci 601. skupiny speciálních sil, kteří připravili ukázky nácviku sebeobrany a jízdu na čtyřkolkách, Vojenské policie z Olomouce kteří ukázali práci pyrotechnika a 7. polní nemocnice, kteří předvedli praktickou ukázku poskytnutí první pomoci za použití defibrilátoru. Na závěr se nastoupená družstva žáků setkala s Náčelníkem generálního štábu Armády České republiky generálmajorem Ing. Karlem Řehkou, který je, ale také výsadkové veterány přijel navštívit.
Vyhlášení výsledků obou závodů se konalo společně druhý den 2. září v 10 hodin na letišti v Prostějově, kde útvary posádky Prostějov připravily Den otevřených dveří. Ceny nastoupeným družstvům složených z klubů výsadkových veteránů a žáků základních škol předával za přítomnosti předsedy KVV Prostějov generálporučíka v záloze Ing. Ondreje Páleníka, primátora města Prostějova Františka Jury, náměstek ministryně obrany České republiky Mgr. František Šulc, který ve svém projevu zmínil důležitost a význam 80. výročí atentátu na Reinharda Heydricha, 75. výročí vzniku výsadkových jednotek a 70. výročí vzniku VÚ 8280, předchůdce 601. skupiny speciálních sil. Ceny vítězům soutěže Memoriálu podporučíka Pavla Mauera předávali i Pavlovi rodiče. První tři místa závodů výsadkových veteránů obsadili příslušníci Klubu výsadkových veteránů z Prostějova. V 0. ročníku Memoriálu ppor. Pavla Mauera zvítězilo družstvo ZŠ Prostějov E. Valenty, na druhém místě se umístilo družstvo ze ZŠ a MŠ Melantrichova a třetí místo obsadilo družstvo ZŠ a MŠ Jana Železného.
Všichni účastníci dne otevřených dveří pak mohli sledovat statické i dynamické ukázky, které připravili vojáci posádky Prostějov a příslušníci Integrovaného záchranného systému a Policie České republiky.
Veliké poděkování patří vojákům ze speciálních sil a ostatních útvarů prostějovské posádky, vojenské policie Olomouc, 7. polní nemocnice a všem dalším dobrovolníkům, kteří se na konání závodů i dne otevřených dveří podíleli. Děkujeme i statutárnímu městu Prostějov a Olomouckému kraji za finanční podporu stejně, jako ostatním sponzorům.
Na níže uvedeném odkazu jsou uveřejněny fotografie J.Kováře z této akce.

https://eu.zonerama.com/jardakov/Album/8858450

https://eu.zonerama.com/jardakov/Album/8858635

Vladimír Ganzar