Ohlédnutí za střeleckým rokem 2020

Vážené kolegyně, vážení kolegové.
Rok se nám opět přehoupnul do dalšího letopočtu a tak mi dovolte malé ohlédnutí za jednou ze zájmových činností příslušníků našeho klubu.
Střelba z ručních zbraní se v předchozích letech v našem klubu odvíjela víceméně pouze na základě nepravidelné účasti různých zájemců na vytipovaných soutěžích. V průběhu roku 2019 však došlo ke koncentraci těchto zájemců do stálejších střeleckých týmů a k organizaci pravidelné střelecké přípravy na závody. Jak jste si mohli přečíst v předchozích článcích, nakoupili si tito střelci zbraně a vybavení, které se na závodech nejčastěji používají a někteří dokonce pracují na získání zbrojního průkazu. Lze říci, že od roku 2020 je výše uvedená zájmová činnost našich příslušníků již kvalitně koordinována jak po stránce materiálního vybavení, tak po stránce organizační. Pozitivním faktem je i to, že došlo k rozšíření počtu zájemců o střelbu mezi stávajícími příslušníky klubu a rovněž k přijetí členů nových. Jaký tyto změny měly přínos, posuďte sami.
V roce 2020 se střelecká sekce KVV Prostějov navzdory komplikované koronavirové situaci zúčastnila následujících 10 soutěží:
22.2. Prostějov
28.2. Brno
20.6. Luková
11.7. Brno
25.7. Holešov
8.8. Kroměříž
19.9. Luková
26.9. Napajedla
10.10. Brno
12.12. Lednice
… ve kterých získala celkem 19 hodnotných umístění:
1. místo v celkovém pořadí soutěže
1. místo ve střelbě z pistole
4x 2. místo v celkovém pořadí soutěže
1. místo v kategorii žen
5x 2. místo v kategorii žen
4x 3. místo v kategorii žen
3. místo v celkové soutěži
2x 2.místo v kategorii družstev
Nejcennější trofejí roku 2020 je stříbrný pohár v kategorii jednotlivců letošního ročníku Mezinárodní střelecké ligy (Milan Vašek).
Důraz bych rád položil na rostoucí úspěchy našich žen. Zatímco pro nás muže byla střelecká činnost běžnou součástí naší služební praxe, naše ženy (až na jedinou výjimku) držely zbraň před zahájením střeleckého roku doslova poprvé a přesto vystupují pravidelně na stupně vítězů ve své kategorii.
Nutnost tvorby kvalitního zázemí pro zodpovědnou přípravu naší střelecké základny přinesla spolupráci se Sportovním klubem Univerzity Palackého – oddílem Olomoucká škola sebeobrany, který se rozhodl střelce v jejich přípravě sponzorovat zejména svou dotační činností. Tímto krokem dojde k úspoře financí klubu a jejich použitím k jiným aktivitám.
Velkou výzvou, která je mimo jiné také odrazem celoročních výsledků naší střelecké činnosti, je pověření naší střelecké skupiny pořadatelem Mezinárodní střelecké ligy k uspořádání jejího třetího letošního kola. Na zodpovědném splnění tohoto úkolu se v tyto dny již pilně pracuje a věříme, že se kvalitní organizací ještě pevněji zapíšeme do povědomí široké střelecké komunity.
Kol. Stanislav Lánský