Parašutisté DUKLY Prostějov mají za sebou další z velmi úspěšných sezón - 2019

Parašutisté DUKLY Prostějov mají za sebou další z velmi úspěšných sezón.
Sportovní rok 2019 byl pro parašutisty DUKLY Prostějov jednou z dalších velmi úspěšných sezón, která byla poznamenána řadou velkých mezinárodních úspěchů. Sezóna obsahoval celkem tři zásadní podniky – Světový pohár v klasických disciplínách v jihoamerické Argentině v měsíci květnu, dále šest (absolvovali jsme 5) závodů série Světového poháru na přesnost přistání (červen – září) a 7. armádní světové hry v čínském Wuhanu v měsíci říjnu.

Světový pohár v klasických parašutistických disciplínách - Argentina.
Pohár nahradil mistrovství Evropy o jehož pořádání zažádala ČR, ale mezinárodní federace dostala přednost Argentině, která o tento podnik usilovala již dva roky. Obsazenost závodu nebyla malá, ale ne tak velká jak by se čekalo u ME, přesto ho řada států pojala jako kontrolní závod před vrcholy roku jako byly 7. ASH – třeba Čína. Pro nás to znamenalo vyjet na závod téměř bez přípravy, protože sportovní sezóna pro nás teprve začínala. Výsledky byly přesto výborné a ukázaly na naší všestrannost a schopnost dát do závodu vše i bez dostatečné přípravy.
Výsledky (pouze do 3. místa):
Kombinace jednotlivci: 1. místo: Jiří Gečnuk
Přesnost přistání jednotlivci: 1. místo: Hynek Tábor
2. místo: Jiří Gečnuk
Kombinace junioři: 3. místo: Petr Chládek
Kombinace družstva: 2. místo ČR (DUKLA)
PP družstva: 2. místo ČR (DUKLA)

Série Světového poháru na přesnost přistání.
Velmi populární a účastnicky přeplněná série obsahuje šest samostatných závodů, z čehož pět nejlepších se započítává do bodového hodnocení jak jednotlivců, tak družstev. My jsme absolvovali z organizačně časových důvodů pouze pět závodů – Chorvatsko, Slovinsko, Itálie, Rakousko a Švýcarsko. K této sérii jsme sestavili dvě družstva, z nichž jedno tvořili nejlepší závodníci v disciplíně přesnost přistání o čemž svědčí i fakt, že jsme s tímto družstvem čtyři závody vyhráli a v jednom byli druzí. Vítězné družstvo tvořili Jiří Gečnuk, Hynek Tábor, Miloslav Kříž, Bonifác Hájek a Oldřich Šorf. Nejlepším individuálním sportovcem se pak stal Jirka Gečnuk, který sám vyhrál dva závody.
Výsledky celkové série SP (pouze do 3. místa):
Družstva: 1. místo: DUKLA I.
Jednotlivci: 2. místo: Jiří Gečnuk

7. armádní světové hry – Čína.
Armádní světové hry jsou jedním z největších světových sportovních podniků. Závod každého sportovního odvětví je hodnocen jako samostatné mistrovství světa v této disciplíně. Parašutismus reprezentovali zástupci 35 armád. Jako zástupci AČR jsme na hry odjížděli s „údělem“, že je od nás očekáváno medailové umístění. Očekávání se nám podařilo naplnit nad rámec toho o čemž jsme v podvědomí uvažovali.
Výsledky ASH:
Kombinační hodnocení států (družstev): 2. místo: Česká republika (DUKLA)
Přesnost přistání družstev: 1. místo: Česká republika (DUKLA)
Individuální akrobacie jednotlivců: 2. místo npor. Libor Jiroušek
Kombinace jednotlivců: 3. místo prap. Oldřich Šorf
Juniorská kategorie:
Individuální akrobacie jednotlivců: 3. místo rtm. Petr Chládek
Přesnost přistání jednotlivců: 3. místo rtm. Petr Chládek
Kombinace jednotlivců: 3. místo rtm. Petr Chládek

A to je stručný konec za úspěšnou sezónou 2019 a je před námi sezóna 2020 se dvěma mistrovstvími světa – civilním a armádním, (DUKLA).

Vedoucí starší trenér Dukly Prostějov Jiří Šafanda


P.S. Přijměte prosím od Klubu výsadkových veteránů Prostějov, z.s. blahopřání k dosaženým sportovním výsledkům v roce 2019.