Pietní akt u hrobu gen. Karla Palečka v Plzni


7jpegPietní akt k 62. výročí úmrtí gen. Karla Palečka organizoval Plzeňský klub v čele s jeho předsedou kol. Ladislavem Slivou a 102. pzpr, za účasti zástupce velitele a vrchního praporčíka.

Vzpomínkového pietního aktu  se zúčastnilo 84 osob. Mimo plzeňského, se zúčastnily KVV z Brna, Liberce, Holešova,  Chrudimi, Jindřichova Hradce, Olomouce,  Písku, Prahy, Hradce Králové a poprvé od  r. 2017 se zúčastnil KVV Štefana Baniče Bratislava v zastoupení jeho předsedy kol. Ladislava Hrehy.

 Za náš klub se zúčastnil kol. Dvořák František, Chudý František, Kroul František , Ondrejčák Jaroslav, Vertetics Ján a kolegyně Lejsková Dana a Skrbková Marie.

Předseda KVV Plzeň, kol. Sliva přivítal všechny přítomné  kolegyně a kolegy  a další vzácné hosty, mezi jinými  delegace: 102.pzpr, 43.vp Chrudim, 44.lmp Jindř.Hradec, zást. Krajského vojenského velitelství Plzeň a ČSOL Plzeň.


20240312_105446jpg

 Ve svém proslovu ve stručnosti popsal životní pochod gen. Palečka od jeho mládí,  doby  druhoválečné, kde se zařadil do výcviku a pak řízení činnosti diverzních výsadkových skupin v Anglii,  až do strastiplné pouti v dobách poválečných.

Následně byly k hrobu gen. Palečka položeny věnce a kytice zástupci KVV a zúčastněných delegací. 

Tak, jako každý rok, spojují plzeňští s pietou, vyplnění času pro účastníky, návštěvou různých plzeňských firem či zajímavostí města Plzně a okolí. V minulých letech to byla návštěva např. Plzeňského prazdroje, spol. Bohemia sekt, nebo Planetária. Letošní rok to vyhrála firma STOCK Plzeň, kde nás přivítal a provázel sám ředitel firmy Mgr. Josef BERGL, jinak velký sympatizant plzeňského klubu. Pan ředitel, při komentované prohlídce nás překvapil svými znalostmi o výrobě produktů STOCKU, což potvrdil i kol. Hreha, bývalý úspěšný pracovník Výzkumného ústavu vinařství Bratislava.

 DSC05475JPG

Další  část  dne byla pro účastníky vyplněna příjemným posezením v sále SPORTPENZIONU POHODA. Při vstupu do sálu jsme byli pohoštěni vynikajícím drinkem, který poskytl ředitel firmy STOCK. Výborný, chutný oběd pro všechny, zabezpečil plzeňský klub. Třešničkou na dortu pak byl panák 15 letého venezuelského rumu “GENERAL“ poskytnutý opět firmou STOCK. Ptáte se, proč ta štědrost ze strany KVV Plzeň a ředitele firmy STOCK?

Důvod je na místě. KVV Plzeň slaví 25 let od vzniku klubu.

4jpeg

V závěru kol. Sliva poděkoval a předal medaili – PO gen. Karla Palečka řediteli firmy STOCK Mgr. Josefu Berglovi. Kol. Chudý věnoval řediteli Stocku Mgr. Josefu Berglovi a kol. Mílovi Jeřábkovi – expředsedovi KVV Plzeň, láhev moravské slivovice. Na láhvích byl vygravírován náš znak – logo veteránů, které dodal Martin Vyplel, bývalý přísl. 601. skss, dnes kralující v palírně Žešov.

Závěrem chci poděkovat KVV Plzeň, jmenovitě:  kol. Láďovi Slivovi, Mílovi Jeřábkovi, Jindrovi Fenclovi za perfektní organizaci a splnění očekávání a představ našich kolegů a kolegyň  spojených se zabezpečením pietního aktu.

 Připravujeme zveřejnění fotografií kol.J.Verteticse z tohoto pietního aktu a dalšího programu našich delegací v Plzni.

Kol. František Chudý


https://eu.zonerama.com/MichalMucha/Album/11197135#check-duplicates