Pietní akt a uložení ostatků generála Františka Moravce


Ostatky generála Františka Moravce, který stál za operací Anthropoid, se vrátily do České republiky dne 26.dubna 2022. Z Washingtonu je přepravil vojenský speciál, který před desátou dopoledne přistál na letišti v Čáslavi. Urna byla uložena na kolumbáriu na tamějším hřbitově. Právě v tomto městě se pan generál Moravec narodil.
Moravec se v této podobě vrací do vlasti téměř 56 let po své smrti, symbolicky nedlouho před 80. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Armádní speciál nad českým územím doprovodily dvě stíhačky Gripen.
Smutečního aktu, stejně jako předchozího ceremoniálu na vojenském letišti ve Washingtonu, se zúčastnila také Moravcova vnučka Anita Moravcová Gardová, která dorazila do Česka vojenským speciálem s ministryní obrany Janou Černochovou. Obřadu se účastnila také předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová a mnoho dalších pozvaných hostů z oblasti bezpečnosti a místní samosprávy. Mezi čestnými hosty byli i bývalí velitelé 601.skupiny speciálních sil generálové Páleník a Kovanda, kteří zároveň zastupovali i náš Klub výsadkových veteránů. Společně se současným velitelem plk.gšt.Skácelem se jim pak dostalo pocty osobního setkání s rodinnými příslušníky generála Moravce a s nejvyššími představiteli státu.
„Byť musel z této země odejít, musel být v exilu, tak nepřestával být tím, který byl na Československo hrdý,“ řekla na slavnostním nástupu o Moravcovi Pekarová Adamová. Přestože Moravec prožil dlouhá léta v Americe, přál si podle ní být pochován v Čáslavi, což se mu nakonec splnilo.
Pro Moravcovy příbuzné je podle ní proto dnešek velmi významným dnem. „Tento okamžik byl něco, na co se velmi dlouho připravovali, protože věděli, jaké je přání generála Františka Moravce, aby spočinuly jeho ostatky tady v Čáslavi,“ řekla Pekarová Adamová.
Někdejší velitel československé rozvědky pracující pro exilovou vládu v Londýně je považován za autora plánu na atentát na zastupujícího říšského kancléře Reinharda Heydricha. Po odchodu z komunistického Československa žil v USA.
Vnučka generála Moravce na pietě řekla, že její dědeček miloval Československo i Spojené státy, ale hlavně miloval myšlenku, že lidé mají právo žít svobodně. Byl by podle ní rád, že jeho odkaz lidem připomíná, že mají bránit svou zemi i svobodu a že mají pomáhat dalším, kteří brání své země a svobodu.
Paní Anita způsob repatriace ocenila, pro rodinu je podle ní ohromující, jakého přijetí se jejímu dědečkovi v původní vlasti dostane. Nápad na převoz do České republiky podle ní vzešel tři roky zpátky od její sestřenice. Důvodem bylo, že celá rodina žije daleko od Washingtonu, ale hlavně to, že její děda si přál vrátit se do vlasti.

„Pane generále Františku Moravče, vítejte zpět ve vlasti,“ řekla při svém projevu ministryně obrany Jana Černochová. Označila generála Moravce za vzor pro Vojenské zpravodajství i pro příslušníky speciálních sil, kde 601.skss nese jméno generála Moravce už od roku 1999.
Černochová Moravce v USA označila za obrovského hrdinu a Čechoslováka tělem i duší a připomněla jeho podíl na operaci Anthropoid. „Jsem velice ráda, že ostatky pana generála Moravce budou v České republice pár týdnů před tím, než si připomeneme 80. výročí od toho hrdinského aktu a od hrdinské smrti parašutistů,“ řekla.
„Zpátky do České republiky, do rodné země, se nám vrací národní hrdina,“ řekl ve Washingtonu k převozu přítomný ředitel VZ Jan Beroun. I v souvislosti s událostmi na Ukrajině považuje odkaz generála Moravce za naprosto jasný. „Je potřeba vždy a za každé okolnosti hájit svobodu a nezávislost země a to pan generál Moravec dělal celý svůj život,“ zdůraznil.
Na pietě byly přítomny také čestné vojenské jednotky, zástupci ministerstva obrany, rodiny i armády včetně příslušníků 601. skupiny speciálních sil. Po ukončení piety byly opět ostatky naloženy do pohřebního vozu a zamířily na čáslavský hřbitov, kde byla urna uložena v kolumbáriu.

Kolega Ondrej Páleník