Pietní akt v Ostravě - Hrabůvce dne 28.4.2022

Nezapomínáme

V noci z 24. na 25. března 1944 se podařilo 76 válečným zajatcům pomocí 110 metrového tunelu utéct z německého zajateckého tábora Stalag Luft III v Saganu, který byl určen pro letce RAF.
Většina uprchlíků však byla později Němci pochytána, mezi nimi v okolí Zlína byli zadržení Thomas Gresham Kirby-Green, pilot 40. bombardovací perutě RAF a navigátor 156. bombardovací perutě Royal Canadian Air Force, Gordon Arthur Kidder. Jmenovaní byli při následné eskortě zpět do Saganu, v blízkosti kostela v Ostravě - Hrabůvce, příslušníky gestapa zákeřně zastřeleni ranou do týla.
V roce 1993 byl poblíž místa vraždy odhalen oběma letcům pomník, u kterého se každoročně koná pietní vzpomínka na oba zavražděné letce.
I letos 29. března se u pomníku konala pietní vzpomínka s položením věnců a kytic. S ohledem na doznívající covidovou situaci se vzpomínka konala v komorním duchu za účasti zástupců státní správy, Československé obce legionářské, ředitele Krajského vojenského velitelství Ostrava plk. Medka, zástupců Spolku veteránů PČR Ostrava. Přítomná byla i manželka již zesnulého gen. Zdeňka Škarvady, který byl spoluzajatcem obou zavražděných letců. Za KVV Prostějov se pietního aktu zúčastnil kolega Jaroslav Vidmoch.
Závěrem je třeba se zmínit, že legendárního útěku ze zajateckého tábora se zúčastnili i tři českoslovenští letci, a to Bedřich Dvořák, Ivo Tonder a Arnošt Valenta. Tonder s Dvořákem byli po zadržení převezeni zpět do lágru, ale Arnošt Valenta byl mezi 50 zadrženými, kteří byli na Hitlerův rozkaz za svůj útěk zastřeleni.
Dlužno ještě dodat, že vyčerpávajícím způsobem o hromadném útěku letců vypráví kniha autorů Zdeňka Bidla a Jáchyma Pelnáře - Útěk ze Saganu, jež byla v r. 1968 vydaná Svazem protifašistických bojovníků v nakladatelství Naše vojsko.
Kolega Jaroslav V i d m o c h