Putovní výstava"Život generála Františka Moravce"

Putovní výstava „Život generála Františka Moravce“ pořádaná u příležitosti 124. výročí jeho narození, zcela po právu po jejím uvedení v Čáslavi – rodišti Fr.Moravce, zavítala do Prostějova, kde působí 601.skss mající ve svém čestném názvu jméno gen. Františka Moravce. Záštitu nad výstavou převzala 601.skupina speciálních sil generála Moravce.
Vernisáže této putovní výstavy dne 27.8.2019 v galerii Špalíček se zúčastnili zástupci 601.skss Tomáš Koutník, Ladislav Ganzar, bývalí velitelé VÚ 8280 v současnosti členové Klubu výsadkových veteránů Prostějov plk.ing.v.v., J.Starý, plk.v.v., ing.J.Hudský, plk.gšt.v.v., ing.L.Skácel, plk.gšt.ing.J.Trojan a další členové KVV Prostějov, KVV Holešov a Červených baretů.
V úvodním vystoupení ředitelka muzea Mgr. Soňa Provazová přivítala senátorku MUDr.Jitku Chalánkovou, exprimátora statutárního města Prostějova M.Pišťáka, autory putovní výstavy Tomáše Mišlaně a Davida Lupáče a další přítomné.
Ve svém vystoupení vyjádřila hrdost nad tím, že město Prostějov může tuto putovní výstavu realizovat i když nebyla původně plánována. Zástupce 601.skss vyjádřil poděkování vedení galerie za vstřícnost a profesionální přístup vedení muzea.
Výstava na řadě panelů představuje rozhodující etapy života československého legionáře, zpravodajského důstojníka Československé armády, přednosty druhého oddělení Hlavního štábu, jehož jméno nese 601. skupina speciálních sil v Prostějově. Velmi cenné jsou prezentace některých dobových dokumentů, které dokládají jeho život a činnost, s nimiž jsme se seznámili vůbec poprvé.
Putovní výstava „Život generála Františka Moravce“ bude probíhat v galerii Špalíček na Úprkově ulici 73/18 do 26.9.2019. Výbor KVV Prostějov vřele doporučuje svým členům zhlédnutí této výstavy.
Obrazovou reportáž z vernisáže autora Jaroslava Kováře můžete zhlédnout na níže uvedeném odkazu.
kol. Jaroslav Ondrejčák

https://www.zonerama.com/jardakov/Album/5562082