Uctění památky generála R.S.Krzáka

Ve spolupráci Klubu výsadkových veteránů z Jindřichova Hradce s městysem Bernartice, se uskutečnilo setkání výsadkových veteránů k uctění památky generála Rudolfa Severina Krzáka u příležitosti 109. výročí  jeho narozenin.  Dne  6. dubna  se v bernartické sokolovně sešli výsadkoví  veteráni  z Jindřichova Hradce s místními občany  a členy dalších klubů z Písku, Plzně, Prostějova  a Klatov.

Zúčastněné přivítal starosta městyse, pan Pavel Souhrada. Po zahájení besedy poutavě hovořil o válečných osudech občanů těžce zkoušeného městečka. Tři zdejší rodiny měly své syny, čs. důstojníky  ve Velké Británii. V červnu 1942 zde klatovské gestapo zatklo 36 bernartických vlastenců za pomoc parašutistům a 23 z nich bylo ve Spáleném lese v Lubech u Klatov zastřeleno. Na konci války, ještě v revolučních dnech pak došlo v Bernarticích k další velké tragedii. 8. května 1945, při německé odvetné bojové akci, přišlo o život dalších 31 osob. Poté seznámil starosta přítomné s rozvojem městyse a současným životem jeho občanů.

IMG_0765jpg


Předseda klubu  z Jindřichova  Hradce,  pplk. v. v. Josef Maloň, ve svém projevu pohovořil o významu pana generála, při vzniku výsadkového vojska. Pplk. v. v.   Ladislav Sliva, předseda klubu z Plzně, zhodnotil  tradičně první veteránskou akci, která se každoročně  koná na hřbitově v Plzni u hrobu generála Palečka. Pplk. v. v. Pavel Valenta, předseda KVV Písek, seznámil přítomné s akcemi jejich klubu, který je nositelem  čestného názvu plk. Jaroslava Janků. Za  KVV Prostějov vystoupil pověřený člen  kpt. v. v. Václav Kameník a  informoval o únorové členské schůzi, které se zúčastnily delegace všech KVV z České a Slovenské republiky.

Přítomný plukovník gšt.  Jiří Líbal, nový velitel 43. výsadkového pluku v Chrudimi, hovořil o výstavbě a úkolech této nové vyšší jednotky Armády České republiky. Kapitánka Kateřina Jandíková, místopředsedkyně plzeňské ČSoL, připomněla vzpomínku na  seskok parašutistů v Brdech na Rožmitálsku. Dne  22. dubna 2023 připravuje tamní vzpomínkovou akci na uctění památky vysazených skupin TIN a INTRANSITIVE.

Po besedě v sokolovně účastnici uctili  památku zavražděných u domu rodiny Krzákových položením kytic. Čestnou stráž tam u pamětní desky drželi vojáci 44. lehkého motorizovaného praporu z J. Hradce. Pietní vzpomínka byla ukončena na hřbitově u společného hrobu bernatických, kde je na vlastní přání spolu s nimi pohřben také generál Rudolf Severin Krzák.

Kol. Václav Kameník

V rubrice "Fotogalerie" můžete zhlédnout dalších 94 fotografií z této akce.