Významný úspěch našich střelců na mezinárodní soutěži v Rakousku

Střelci Klubu výsadkových veteránů Prostějov (Tým 1 – Ivo Lorenc, Marie Řehořová, Milan Vašek, Tým 2 – František Melichárek, Dušan Štěpán, Petr Marčík a samostatně Miluše Rejkubová) se zúčastnili mezinárodní soutěže ve Vídni/Stammersdorfu, kterou pořádal UOG Wien ve dnech 7. – 9. 6. 2024. Podle zpráv pořadatele se soutěže zúčastnilo 42 tříčlenných týmů a zástupců z řady zemí (Rakousko, Německo, Polsko, Česko, Dánsko, Švýcarsko, Itálie, Finsko). Jádro soutěže tvořily klasické zbraně Rakouských ozbrojených sil BUNDESHEER – útočná puška Sturmgewehr 77(A1), pistole Glock P80 a odstřelovací puška SSG 69, ale i karabina Mannlicher M95 a jiné disciplíny. K drsnosti soutěže přispěl i fakt, že povolené nástřely byly minimální nebo i žádné!



Druzstva_jpeg

Vyhlášení výsledků překvapilo nejen nás, a to od počátku vyhlašovací ceremonie. První se vyhlašoval hod granátem a zlaté medaile obdrželi Ivo Lorenc a Milan Vašek. Následovala pistole, kde bronz získal Milan Vašek (za zmínku a doklad náročnosti soutěže stojí fakt, že to bylo za zisk bodů 49/50, zatímco Ivo Lorenc se ziskem 48/50 na 4. místě byl ve skupině pěti se stejným výsledkem, Dušan Štěpán na 17. místě se ziskem 46/50 ve skupině sedmi atd., navíc zde nebyla žádná kategorizace dle věku, obecně rozhodoval součet vzdáleností zásahů od středu). Další disciplína, kde jsme získali stříbro, byla pistolová kuše, o něj se zasloužila Marie Řehořová.
S napětím jsme očekávali výsledky družstev, královské disciplíny soutěže – bronz byl vyhlášen pro Tým 1 – Ivo Lorenc, Marie Řehořová, Milan Vašek, stříbro a zlato si odvezly týmy UNOB, tedy Česko vyhrálo vše!

Tým 2 – František Melichárek, Dušan Štěpán, Petr Marčík – se umístil na 14. místě a smíšený tým AT/CZ, do kterého byla zařazena na doplnění Miluše Rejkubová, se umístil na 5. místě!

 


Absolut 3 mistojpeg

Na závěr byly vyhlášeny absolutní výsledky jednotlivců a připadla na nás ještě jedna, a to bronzová medaile, kterou získal Ivo Lorenc, což byl nejlepší výsledek za Česko a podařilo se nám předstihnout i UNOB.


Soutěž měla i další rozměr, zúčastnila se jí coby pozorovatel i Asociace Vojenských Výsadkářů Rakouska, která zájemcům podle výsledků střeleb vydávala zlaté, stříbrné a bronzové střelecké výkonnostní odznaky s diplomem, na základě své interní metodiky hodnocení, což naši střelci ocenili a využili (Milan Vašek zlatý odznak za pistoli, Dušan Štěpán stříbrný odznak za pistoli a bronzový za kombinaci puška-pistole, Petr Marčík bronzový odznak za pistoli a stříbrný za kombinaci puška-pistole, Ivo Lorenc zlatý odznak za pistoli, stříbrný za pušku a zlatý za kombinaci puška-pistole).

Rád bych touto cestou chtěl vyjádřit obrovské poděkování jednomu každém členu naší výpravy, nejen za nadšení, s jakým do této akce šli a za úžasný výkon, který na místě podali, ale hlavně za to, že na konci ceremonie v sále nebylo nikoho, kdo by neměl povědomí o našem KVV. Za našimi střelci přicházeli vyslovit své uznání zástupci z různých zemí, a to pomíjím pochvalná vyjádření rozhodčích organizátora přímo na palebné čáře při hodnocení. Výsledkem navázaných vztahů byly i pozvánky na soutěže do dalších zemí.
Úkol splněn!

Kol. Ivo Lorenc

14. 6. 2024