Vzpomínka stále živá – 42 let od bulharské tragédie (10.9.2014)

I dnes, po 42 letech od tragické nehody 21. září 1972, kdy v husté mlze zahalující železniční přejezd u bulharské vesničky Glbnik, došlo ke střetu autobusu s naší výpravou a projíždějícím rychlíkem, je vzpomínka na ty, kteří tehdy při 6. Mistrovství spřátelených armád zahynuli, živá. Jedna z největších sportovních tragédií si vyžádala životy reprezentantů státu i armády v parašutismu, ale i jejich trenérů a funkcionářů ministerstva obrany, výsadkového a leteckého útvaru. Dcera tehdejšího velitele Armádního sportovního družstva parašutismu Stanislava Blažeje paní Viera Malíková to vyjádřila přiléhavě: „...je trpkou ironií osudu, že jejich životy, pracovně naplněné i nebezpečnou činností mezi nebem a zemí, ukončilo železniční neštěstí“.
Dovolte, prosím, připomenout jména těch, kteří se nesmazatelně zapsali do historie nejen naší armády, ale i Československa:
plk. Ing. Miloslav KRŠKA (MO), plk. Ing. Jiří STÁREK (VÚ 8280), plk. Stanislav BLAŽEJ (ASD), pplk. Jaroslav JEHLIČKA (ASD), pplk. Jaroslav HAVRÁNEK (VÚ 9333), npor. Václav KUMBÁR (ASD), npor. Josef POSPÍCHAL (ASD), npor. Oldřich VARMUŽA (ASD), npor. Luboš MAJER (ASD), des. František SLEŽUK (ASD) a des. Jaroslav SVOBODA (ASD). S úctou vzpomínáme i na oběti neštěstí z řad pořádající země. Se zraněními katastrofu přežili naši kolegové: pplk. v.v. Ivan HOŠŠO (ASD) a mjr. v. v. Bedřich CHUDOBA (ASD).
Jsme přesvědčeni, že k památníku stojícímu nedaleko místa neštěstí i k tomu, který nám připomíná naše kamarády a přátele v prostorách současné Dukly, přibude v nejbližších dnech nejedna květina, jako projev úcty a díků za jejich práci, která vytvořila pevný základ, na kterém staví i naše nová, úspěšná státní a armádní reprezentace v parašutismu. Čest jejich památce !

Otakar Hájek za příslušníky KVV Prostějov