Návštěva 4. brigády rychlého nasazení

Živoucím důkazem je pan podplukovník ve výslužbě Petr Čejka, který dnes představil svou knihu GENERACE NA PADÁCÍCH na velitelství 4. brn. Jeden z nejmladších výsadkářů své doby, který v 16 letech podstrčil podpis svých rodičů ve Svazarmu, aby mohl skákat. Tento výsadkářský doyen dělá dojem svými pracovními úspěchy, tím že se zasloužil o založení naší brigády. Ovlivnil i barvu baretu, kterou ještě pár měsíců budeme nosit a mnoho dalšího. Celý život je tělem i duší výsadkář.

Nás, co jsme se s ním mohli setkat, ovlivnil víc svým přístupem k životu a přímočarostí. Vyprávěl bez příkras. Mluvil na rovinu a nic nezakrýval, i když mluvil o vlastních prožitcích velitele roty v roce 1968. Opakovaně nás vyzýval, abychom nazývali věci pravými jmény. To dnes není zcela obvyklé. Na rozdíl od mnoha lidí si to směle dovolí. Svůj strach nechával za sebou v letadle. Při každém seskoku. Bylo jich přes 500. Moc strachu už mu asi nezbylo. Navíc se může opřít o velkou životní zkušenost. Především proto je to tak inspirativní osobnost. Nejen pro výsadkáře.

Když končil jeden ze svých monologů, dodal: „Když je u nás něco dobré, je zvykem to zrušit. Po čase to opět se slávou obnovíme. Říkám si, co nám asi čas přinese?“

 

Kolegové od 4.brn