Padesát roků od tragické smrti československých parašutistů v Bulharsku

Vážení členové Klubu výsadkových veteránů Prostějov,

 21. září letošního roku uplynulo již padesát let ode dne, kdy v Bulharsku, cca 40 km jižně od Sofie, v katastru obce Glbnik, tragicky zahynulo jedenáct československých parašutistů a jeden občan Bulharska, MUDr. Ljubomir Ivanov.

Pietní vzpomínka u pomníku, připomínajícím tragickou událost, se letos uskutečnila v pondělí 26.září, za účasti oficiální delegace AČR, vedené brigádním generálem Ing. Janem Štěpánkem, velitelem 4. brn. Delegaci dále tvořili:

- pplk. Ing. Martin Kunstovný, VSDS osobního štábu Velitelství pozemních sil

- kpt. Libor Jiroušek, vedoucí starší trenér ASO Dukla Prostějov

- nrtm. Josef Janas, 601.skss

- kpt.Mgr. David Nováček, PV Praha – velitel skupiny

- čestná jednotka ve složení:

  Luboš Krejza, Zdeněk Humeš, Jiří Chládek, Lukáš Koukola, Vojtěch Peschke, Věra Liszoková a

  Petr Bárta

- Ing. Jiří Koudelka, plk.v.v., bývalý PO v BR s manželkou Gabrielou Koudelkovou

- PaedDr. Jaroslav Šlambor, pplk.v.v., bývalý příslušník Dukly Prostějov

- o.z. Josef Pospíchal, syn por. in.memoriam Josefa Pospíchala, zahynulého člena ASD

 

Pietní akce se zúčastnili i velvyslanec ČR v BR pan PhDr. Lukáš Kaucký, Mgr. Petr Vávra, zástupce vedoucího ZÚ ČR v BR a velvyslanec SR v BR pan Vasil Hřivna.

Delegaci Armády Bulharské republiky vedl pan generál Javor Matejev, velitel společného velitelství speciálních operací Bulharské armády.

 

Přítomni byli i členové rodiny bývalého starosty obce Glbnik pana Viktora Petrova (bohužel již zemřel), s jehož pomocí byl pomník na místě tragédie v roce 1995 vybudován – manželka Marianna, dcera Desislava a syn Milen. Tato rodina se o pomník starala po zrušení místa přidělence obrany na Velvyslanectví ČR v BR.

 

Po hymnách České republiky, Slovenské republiky a Bulharské republiky položili oba přítomní generálové k pomníku se jmény zahynulých parašutistů věnce a vzpomněli tragickou událost.

 

Celá pietní akce proběhla velmi důstojným způsobem a já bych chtěl vyjádřit radost nad faktem, že tradice pietních vzpomínek na „prostějovské kluky" v dalekém Glbniku je i po těch dlouhých letech nadále udržovaná, což jistě potěší všechny ty, kteří zahynulé parašutisty znali. Čest jejich památce!

 

 

                                                                                            Ing. Jiří Koudelka, plk.v.v.