Setkání v Bernarticích

Členové Klubu výsadkových veteránů Jindřichův Hradec, spolu s vedením městyse Bernartice, uspořádali dne 5. dubna 2024 setkání výsadkových veteránů s místními občany k uctění památky generála Rudolfa Severina Krzáka, důstojníka prvorepublikové armády, válečného veterána a spoluzakladatele poválečných československých výsadkových jednotek.

Náš klub je hrdým nositelem čestného názvu jména pana generála. Letošní 110. výročí narození našeho patrona se opakovaně konalo v místní Sokolovně, protože zasedací místnost úřadu již delší dobu nestačí svými rozměry zájmu veteránských klubů, našich přátel a zájemců o historii.
Na setkání byly přítomny delegace z Prahy, Písku, Plzně, Klatov a Jindřichova Hradce. Starosta pan Pavel Souhrada zahájil a osobně moderoval celé setkání, na kterém svými příspěvky předsedové jednotlivých klubů dávali najevo svoje postoje k významnému výročí. K přítomným promluvila také dcera pana generála, Ing. arch. Zdena Zetková Mc. Kenzie, která Bernartice navštívila z Londýna, kde v současnosti žije.

V době heydrichiády v červnu 1942 klatovské gestapo zatklo 36 bernartických vlastenců za pomoc parašutistům. Po vyšetřování a mučení jich 23 zavraždilo v Lubském lese u Klatov. K tragédii městečka přibylo na konci II. světové války dalších 31 povražděných občanů, včetně dětí.
Po slavnostním setkání v sokolovně účastníci uctili památku vyvražděné rodiny Krzákových u jejich domu. Čestnou stráž u pamětní desky stáli vojáci 44. lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce. Při pietním aktu delegace položily kytice.

IMG_3501jpg

 Dále se hosté přesunuli na hřbitov a také zde položili věnce a kytice u hrobu zavražděných bernartických občanů.
Významné výročí, výsadkáři - veteráni důstojně uctili a připomněli si význam pana generála pro výsadkové vojsko a historii naší zemně.
Petr Čejka pplk. v. v.

Obrazovou reportáž z této akce můžete zhlédnout  na rajčeti  KVV jh ve Fotogalerii KVV Prostějov.