XX. ročník nočního pochodu CLAY – EVA 2023

V pátek 14.dubna 2023 se náš Klub výsadkových veteránů Holešov zúčastnil v Hostišové vzpomínkové akce k výsadku skupiny CLAY – EVA. Již dvacátý ročník této akce letos doprovázelo velmi špatné počasí, přesto ale neovlivnilo vysokou účast těch, kteří se pochodu zúčastnili. Deštivé počasí neumožnilo účastníků zúčastnit se vzpomínkového aktu přímo u památníku – /pomníčku/, který je umístěnněkolik desítek metrů od Obecního úřadu dole a přístup k němu v tomto počasí je pro účastníky velmi nebezpečný.

Proto Obecní úřad zorganizoval akci v kulturním sále v budově úřadu. Ve zcela zaplněném sále od 18.00 hod. koncertovala na pódiu krojovaná skupina z Lanžhota.

CIMG1637JPG


V 19.00 hod. zahájila místní dlouholetá kytarová skupina „Hostband“ vzpomínkovou akci písní „ Jdou muži tmou“, o které říkají, že je to už vlastně hymna CLAY – EVA. Po projevu starostky obce vystoupili další účastníci se vzpomínkami na akci, výsadek mezi 12.4. a 13. 4., od které letos uplynulo již 79 let.

Pod pódium nastoupili praporečníci KVV Holešov a KVV Zlín spolu se zástupci Sokola a členů vojenské historie. K improvizovanému „ mini pomníčku“ položili kytičky starostka Hostišové, členové KVV Zlín a KVV Holešov a další.

Květiny budou v sobotu přeneseny k pomníčku v místě seskoku.

 

Ani špatné počasí nic nebránilo tomu, abychom společně uctili památku hrdinům -

výsadkářům Antonínu Bartošovi, Jiřímu Štokmanovi a Čestmíru Šikolovi.

 

Hostišová 14.dubna 2023                         Luděk Stoklásek

                                                    člen výboru a kronikář KVV Holešov